Нека не ги забравяме! 10 години от трагедията в река Лим

Днес се навършват се 10 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца

Навръх Цветница, на 4 април 2004 година, автобус с 50 ученици и учители падна в коритото на реката, в района на границата между Сърбия и Черна гора, докато се връщаше от Дубровник.

При катастрофата автобусът се спуска около 15 метра по стръмния бряг и пада в коритото на реката, близо до черногорския град Биело поле и сръбския град Приполе. Рейсът потъва за минути в придошлите води на реката.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години.

След трагедията парламентът забрани нощните преходи при ученическите екскурзии и въведе по-строги правила за тяхното провеждане. Родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим".

На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, е издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

При инцидента загинаха 12 деца от Свищов. В тяхна памет в гробищния параклис в дунавския град днес ще бъде отслужена заупокойна литургия.