Днес изтича срокът за назначаване на районните избирателни комисии

Споровете, по които партиите не са постигнали съгласие, са основно за разпределението на трите ръководни места в комисиите - председател, зам. председател и секретар

Ако след консултациите при областните управители няма постигнато споразумение между партиите, Централната избирателна комисия има последната дума в определяне на членовете. Вече е ясно, че ГЕРБ и Коалиция за България ще получат по 15 председателски места, ДПС - едно, а Атака ще получи 28 заместник-председателски места и 3-ма секретари.

Още в самото начало на своята работа новата ЦИК реши, че в малките избирателни райони с по девет мандата за народни представители комисиите са 15-членни. 13 от местата са за парламентарно представените партии и две си поделят НДСВ и Синята коалиция. В големите райони, с 10 и повече мандата, комисиите са в състав от 19 души - 17 от местата са за парламентарните партии, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от БНР:

При комисиите, които са с 15 членове, ще бъдат пет за политическа партия ГЕРБ, пет за Коалиция за България, двама за ДПС и един за Атака, съответно по един член за НДСВ и Синята коалиция. В другите комисии с по 19 членове са съответно седем за политическа партия ГЕРБ, шест за Коалиция за България, двама за ДПС, двама за Атака и по един съответно за НДСВ и Синята коалиция.

Споровете, по които партиите не са постигнали съгласие, са основно за разпределението на трите ръководни места в комисиите - председател, зам. председател и секретар.