Цигарите - истинска „мисия невъзможна“?

Но, за кои хора?

Непушачите пък недоумяват как може да има човек, който да иска да пуши, виждайки стряскащите надписи на кутиите с цигари и информирайки се за всички вреди, които носи тютюнопушенето. В някои държави дори кутиите с цигари са покрити не с надписи, а с потресаващи снимки, изобразяващи нагледно вредата от този навик.

Може би канадски учени могат да отговорят на загадката защо за голяма част от хората е толкова трудно да откажат цигарите. Според изследователите мозъците на пушачите са по-податливи на положителния образ на тютюнопушенето, отколкото на изображенията, показващи негативните аспекти на навика. Учените открили, че емоционалните реакции на хроничните пушачи се променят в зависимост от това, което виждат.

„Например, мозъците на пушачите в нашето проучване, бяха по-възбудени от изображения, които представят пушенето в положителна светлина, отколкото изображения, които ги насърчават да спрат“, споделя Ле Ан Уилямс – авторът на изследването. Целта на учените е да разберат защо хората продължават да пушат, знаейки много добре какви са негативните последици за тяхното здраве.

Всъщност много фактори правят трудно отказването на цигарите. Част от обяснението обаче със сигурност се дължи на „трика на мозъка“, който не позволява на хората да възприемат напълно негативното въздействие на вредния навик. Оказва се, че мозъчен център, свързан с мотивацията, е по-активен при пушачите, когато те виждат приятни образи, свързани с цигарите. Същият този център пък намалява активността си, виждайки негативни образи, свързани с тютюнопушенето, пише вестник Daily Mail.