Виждаме битка за оцеляването на една тясна група в управлението

Г. Първанов: Всичко, за което БСП се е бори и обеща преди тези избори...нищо не се промени на добро

Участието на АБВ в изборите със самостоятелна листа е знак за разграничаване от всичко онова, което става в държавата ни днес. Това заяви в град Генерал Тошево Георги Първанов от гражданско обединение „Алтернатива за българско възраждане” – АБВ и бивш президент на Р България в периода 2002-2012 година.

Първанов, заедно с други представители на АБВ – ген. Михо Михов и Румен Петков, е на обиколка в Добрич и областта. Първанов коментира в добруджанското градче причината за обособяването на гражданското обединение. Той припомни, че в минали години заедно с други свои съидейници активно са участвали в критиките на управлението на ПП ГЕРБ. „Защото то наистина си имаше своите кусури, недостатъци, своите грешки. И ние бяхме много против политиката, която беше провеждана във финансовата сфера”, заяви Георги Първанов. Той посочи още, че е имало несъгласие в областта на сигурността, кадровата политика, заради странни, произволни решения, довели до „тежки тенденции” в икономиката, здравеопазването и образованието.

Първанов заяви, че от дистанцията на първите 7 месеца на сегашното управление е станало видно, „че нещата не се променят на добро”. Той поясни, че всичко, за което БСП се е борило и е обещавало преди тези избори – в данъчната система, финансите, социалните процеси, енергийната област, нищо не се е променило на добро. „Всичко това виждаме, че остава на заден план. Виждаме една битка за оцеляването на една тясна група в управлението, а в това правителство има хора, които не бяха познати, има хора, които не са подходящи и от там нататък започнаха да подвеждат структурата, цялата пирамида на властта по един абсолютно субективен начин. Е, вярно, изгърмяха на няколко пъти видимо, както беше случая Пеевски, когато половината БСП поиска оставката на председателя. Но това не се случи, разбира се. Но това беше един много важен знак, че хората не приемат тази политика”, каза Георги Първанов. Той допълни, че още след изборите е станало ясно, че постигнатият от БСП резултат не е добър и „не позволява страната да се управлява добре”. Георги Първанов определи коалиционния партньор на партията ДПС като познат, но и не съвсем. По думите на Първанов, този партньор „се качва на гърба, на главата на мандатоносителя на голямата партия”. „Всичко, което ДПС каже, то става и обратно. Ето едни такива парадоксални неща стават”, коментира Георги Първанов. Според него много са неизпълнените обещания и хората от АБВ не могат да споделят повече отговорността с БСП, защото е видно, че България като държавност и демографски характеристики „върви на все по-зле и по-зле”. В добруджанското градче също бе открит офис на АБВ, след което представители на гражданското обединение се срещнаха с обществеността.