Спират еврофондовете за България

Политика

03-04-2014, 14:46

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСП и ГЕРБ се скараха за еврофондовете

България губи 80 млн. лв. от еврофондовете

БСП - като буря в чаша кафе

БСП с пореден автогол! Докато не прогони електората, няма да мирне!

Поредна излагация на министър!

Борисов: Сега батакът е толкова сериозен, че може и да се окаже непоправим!

Борисов: Хората отсъдиха на ГЕРБ първото място (видео)

Л.Павлова: Вместо да взимаме заеми, по-добре да усвоим това, което ни се дава безвъзмездно

Няма да слизам на махленското ниво на Манолова!

Манолова и Станишев ще струват нови 14 млн. лева на българските граждани

Манолова бълва глупости, Сергей сменя професията? (видео)

Най-голямата жертва на глупостта на Манолова е ГЕРБ (видео)

Задава се нов скандал с печатането на бюлетините!

ГЕРБ и "Обединени земеделци" искат оставката на Орешарски

Борисов: Орешарски се готви да вземе нов дълг от 3.9 млрд. лв. след изборите

Реформаторският блок: След 25 май Станишев и Орешарски ще си търсят работа в чужбина

„Орешарски“ - „Земеделие“ и опита на управляващите да заблудят българските граждани

Toва може да е индикация за бъдещи проблеми за кабинета

Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България
Докладът на депутат от ЕНП за първи път свързва мониторинговия механизъм и еврофондовете.

България внезапно попадна на мушката на Европейския парламент, след като ситуацията в страната бе обсъдена в отделна точка в доклада на комисията по бюджетен контрол. В годишния доклад за освобождаване от отговорност, който преглежда как Европейската комисия се справя с харченето на парите си, докладчикът Маркус Пийпър е вкарал следния коментар, озаглавен "липса на напредък в България":

"приветства ясните изявления на Комисията в доклада за напредъка от 22 януари 2014 г. относно събитията в България; изразява дълбока загриженост относно липсата на напредък съгласно датиращия вече от седем години Механизъм за сътрудничество и проверка, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки; призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата;"

България и Румъния са единствените две държави, споменати по този начин в доклада, като точката за румънците е със заглавие "бавен прогрес в Румъния". Няколко неща са изненадващи покрай този коментар.

Това е първото ясно свързване от европейска институция на механизма за мониторинг и европейските фондове. Досега двете не бяха свързвани, като способността на България да усвоява средства не беше поставяна под въпрос, въпреки продължаващите песимистични доклади на ЕК. Интересно е дали това е тенденция, която тепърва ще бъде развивана в Брюксел, защото тя би била толкова вредна за интересите ни, колкото и свързването на Шенген с мониторинговия механизъм. Последните две също трябваше да бъдат разглеждани отделно, но когато се стигна до приемането на България в Шенген, липсата на напредък беше ясно изтъкната като пречка.

Toва може да е индикация за бъдещи проблеми за кабинета. Вносителят Маркус Пийпър е представител на Европейската народна партия, чийто координатор в тази комисия е Ингеборг Гресле. Гресле беше депутатът, който критикува най-остро Сергей Станишев заради договора на съпругата му с Европарламента. Тя също така, отдавна е силно критична към начина, по който България разходва парите от еврофондовете. Предвид проблемите, които кабинетът има в момента с програма "Околна среда" и с парите за селски райони, няма да е изненадващо, ако все по-голяма част от евросредствата попаднат под засилен мониторинг и евентуални бъдещи санкции, особено при евентуална победа на ЕНП на изборите през май. Европейският парламент прие препоръка, в която призовава Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали (. . .) изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата", предаде БТА.

Препоръката няма законодателна стойност, уточни преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц.

В доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия) предложи въпросния текст, който бе утвърден днес след предварителното одобрение на парламентарната комисия по бюджетен контрол.

В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в страната.

С днешната резолюция евродепутатите изразяват дълбока загриженост от оценките на ЕК за нашата страна.

Предложението на българския евродепутат Ивайло Калфин за отпадането на въпросния параграф не беше прието. Сходна препоръка беше одобрена и за Румъния, съобщи БНР.
 
Ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове. Това каза на пресконференция Ингеборг Гресле, координатор на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм. Трябва да построим политическа система”, заяви Гресле.

„Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие. Не се съгласявам с това, което каза Мартин Шулц – че гласът на Европейския парламент няма значение. Скандално е президент на ЕП да каже това на българската общественост”, посочи тя.

„Българите имат много надежда и вяра в ЕС. Нямате прогрес, имате регрес – нещата стават по-зле, отколкото отпреди. ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат”, добави Ингеборг Гресле.
„Призовавам българските граждани да гласуват. Изключително важно е да сме подкрепени от гражданите, да имаме силен мандат, да работим заедно с ЕК и със Съвета. Единствено евродепутатите носят отговорност пред своите избиратели. Призовавам българите да гласуват за демократични партии. Много е трудно малките партии да постигнат мнозинство. Ако има 300 малки партии, представени в парламента, това би го отслабило, защото няма да се постигне необходимото мнозинство. Един силен Европейски парламент може да помогне на България. Не се отказвайте”, призова евродепутатът.