Съдът осъди Филип Златанов на 3.5 години затвор

Бившият шеф на КПУКИ е признат за виновен по две обвинения

Софийският градски съд осъди на 3.5 години бившия председател на Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решенията по още два случая. Това става ясно от информацията на БНР.

Съдът призна Златанов за виновен по две обвинения. Първото е, че не е предоставил за публикуване факта, че срещу президента Росен Плевнелиев има сигнал за конфликт на интереси. Второто, че е прекратил производството срещу държания глава, с което е нанесъл вреди на Комисията за конфликт на интереси, „като е подкопал общественото доверие в нея“, пише електронното издание на „24 часа”.

На излизане от съда Златанов изглеждаше разстроен и единственото, което каза, беше: "Благодаря на българския съд". Адвокатът му Атон Терзийски определи присъдата като тежка, но с лаконичното: "така е преценил съдът на тази инстанция", информира БГНЕС. Мярката за неотклонение на Филип Златанов е парична гаранция от 5 000 лв. Той трябва да плати и над 3000 лв. разноски по делото. Присъдата му не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийския апелативен съд.

Във вторник Софийската градска прокуратура поиска за Филип Златанов 3 години затвор условно по делото за тефтерчето му. Бившият шеф на КПУКИ е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Според държавното обвинение в прословутия си тефтер Златанов е записвал както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника са откроени такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П, информира Дарик радио.
Делото, което стартира в понеделник, се гледа по съкратената процедура, тъй като подсъдимият се отказа от разпити на свидетели и експерти.