Децата масово страдат от главоболие

Особено засегнати от негативната тенденция са момичетата

Учениците от 11 до 15 години страдат от силно главоболие.   Това установи проучване на Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките (БАН) заедно с европейска изследователска група. Анкетирани са 6600 българчета в цялата страна.

От общо 41 държави, обхванати в изследването, България е на 13-о място по главоболие на децата. "Причините за това са домашната среда, липсата на средства, начинът на преподаване в училище и многото информация, с която се сблъскват непълнолетните", каза доц. Антоанета Христова, директор на института. В Турция и Израел този проблем е в пъти по-задълбочен, докато в Дания, Холандия, Белгия, Люксембург и Германия децата не се оплакват от болки в главата.

Особено засегнати от негативната тенденция са момичетата. Най-вероятната причина за това са бедността и социалната изолация, както и стресът в училище. Според учените от БАН преподаването е сухо и скучно. "Методите не включват използване на положителни емоции, въображение и интуиция, които са силните страни на децата, подчерта доц. Христова. Много сухи факти, недостатъчно игра. Това беше диагнозата и на математиците акад. Петър Кендеров и акад. Дамян Дамянов. Те призоваха за нови начини, които стимулират изследователското мислене на учениците, пише в. „Преса”.

Според изследването всеки пети гимназист у нас казва, че не може да заспи. 14% от децата страдат от системен тормоз от съучениците си извън училище, а 20% заявяват, че имат проблеми с връстниците си поне 2-3 пъти месечно, пише в. „24 часа”.