Вестниците в Четвъртък, 3 април

Най-доброто от печата

03-04-2014, 07:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вестниците в Четвъртък, 3 април

3 април: Мъдростта на опита и интуитивните прозрения

ПловдивУтре: 3 април

ДобричУтре: 3 април

Николина Чакърдъкова идва в Добрич на 3 април

Добро утро в четвъртък!

Добро утро в четвъртък!

Спортът по телевизията днес

Комбина!Слънце, облаци и дъжд в Благоевградско

Двудневен българо-турски бизнес форум

Италианец разкрива тайните на доброто вино

Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром

Затварят училищата за абитурентите и първолаците

Реформаторският блок поиска спиране на Lafka

Лекуват детски кариеси с лазер

Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България

ЕРП-тата искат скок на дневната цена на тока с 8- 14%

Билетите за турнето на Хилда в продажба от днес

Първите израелски туристи пристигат днес

Голяма част от центъра на Бургас без вода днес

Днес АБВ открива офиси в Каварна и Ген. Тошево

Баташко клане в Стария Добрич

И "Сигнал" ще забива на Kavarna Rock

Подпалиха втора кола на Шикерова. Тя: Близките ми ще се побъркат


24 часа
Бандити запалиха втора кола на водещата от Би Ти Ви Генка Шикерова в нощта срещ сряда в София. Този път изгоря напълно служебната шкода на бременната в шестия месец журналистка, видя екип на "24 часа". През септември миналата година неизвестен и до днес извършител запали личното пежо на водещата.
Цялата вътрешна част на купето на октавията е изпепелена. От високата температура ламарините по предницата са станали на хармоника.


Държавата ще строи по 7,5 кв.м на ром
24 часа
В момента се мисли върху стандарт за строителството на социални жилища за ромите, съобщи министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.
Стандартът трябва да предвижда каква ще е жилищната площ на човек. Според министъра тя трябва да е поне 7,5 кв. м на член от домакинството, колкото са били строителните норми по времето на социализма.


Затварят училищата за абитурентите и първолаците
Труд
Училищата, в които ще се провеждат избори, да намерят други места за изпращанията на абитуриентите и тържествата за завършване на първи клас. Тази заповед е разпратена от просветния инспекторат в София до директорите на учебните заведения. Такива има и в цялата страна.
Педагозите трябва да подсигурят салоните на културни домове, читалища или театри за празника на децата, гимназистите и родителите им. Причината е, че 24 часа преди изборите на 25 май учебните сгради, в които ще има избирателни секции, се поставят под разпореждането на МВР. В периода на подготовка на местата за гласуване по принцип не се допускат външни лица, обясни вчера пред "Труд" Ваня Кастрева, началник на инспектората в София.


ДКЕВР смята дупката в енергетиката
Труд
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не знае колко пари липсват в енергийната система. Единственият недостиг, който ведомството открива, са 400 млн. лв. за пълното покриване на разходите за зелена енергия.

Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев, който беше изслушан в енергийната комисия към парламента. Той обясни, че всички компании вече са поискали нови цени на тока от юли и в момента ведомството ги анализира, за да разбере дали има още непокрити разходи извън вече известните 400 млн. лева..


Без балове в училищата
Стандарт
Евроизборите отмениха абитуриентските тържества в училищата. Традиционните изпращания на изкласилите гимназисти на 24 и 25 май няма да се състоят. По това време школата ще са заети от изборните секции. Затова церемониите за сбогуване със зрелостниците ще бъдат преместени в читалища и културни домове.
"Побързахме да уредим площада пред зала "Фестивална", защото ни трябва и голям паркинг", обясни пред "Стандарт" директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов. Младежите не могат да влязат не само в училищните сгради, но и в дворовете на школата, се посочва изрично в писмото на просветното министерство. Школските тържества в чест на Кирил и Методий също трябва да бъдат извън учебните заведения. В тези дни училищата ще бъдат под засилената охрана на МВР.


Наша църква до Айфеловата кула
Стандарт
Мечтата на българите, живеещи във френската столица, е на път да се сбъдне. Наша църква ще бъде построена в центъра на Париж. Проектът ще се осъществи благодарение на съвместните усилия на българския посланик във Франция Ангел Чолаков и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Храмът ще бъде построен в двора на нашето посолство, което се намира в сърцето на столицата, на улица "Генерал Рап". Сградата на дипломатите е разположена между военното училище и прочутия площад на Републиката, близо до Айфеловата кула.
Църквата, която ще бъде издигната в двора на посолството, ще се казва "Свети Патриарх Евтимий". Това е името и на българската църковна община. "Започва процедура за съгласуване на проекта с външно министерство", съобщи вчера митрополит Антоний пред "Стандарт". Инициаторите все още не се ангажират с конкретен срок за построяването на нашия храм във Франция. Досега българите, живеещи край бреговете на Сена, се черкуваха в руската и гръцката църкви.


Българин снима с Кийфър Съдърланд в „24"
Монитор
Българинът Юлиан Костов се снима заедно със звездата Кийфър Съдърланд в новия сезон на сериала „24" - „24: Live Anothеr Day". Работата по тв екшъна продължава и в момента по улиците на Лондон. Премиерата на новите преживелици на агент Джак Бауър и компания ще е тази есен, съобщи електронното издание BgReality.com.


И МВР призна, че има бум на нерегистрираната престъпност
Сега
За пръв път МВР призна, че българите нямат доверие в полицията и затова масово не се обръщат към нея, когато станат жертва на престъпление. "Процентът на нерегистрираната престъпност е много висок", каза вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. От думите му стана ясно, че гражданите предпочитат да не сигнализират, когато станат жертва на престъпления, за да си спестят разочарованието, че няма да има резултат. Йовчев не спомена конкретно число, но то може да се предположи от данните на други институции. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията за скритата престъпност в периода 2006-2010 г. нивото на престъпленията, за които пострадалите не са подали жалба, се движи между 46.2% и 59.8%. Според последния доклад на НСИ поне 40% от жертвите на престъпността не се обръщат към органите на реда, като теденцията е този процент да расте.


Шести сме в света по смъртност
Дума
Шести по смъртност в света - това място ни отреди ЦРУ в годишния си доклад. По-висока смъртност от България има само в пет държави - Южна Африка, Украйна, Лесото, Чад и Гвинея Бисау. След нас се нареждат Афганистан, ЦАР и Сомалия. Сърбия е на 12-о място, Румъния - на 28-о, Гърция - на 34-о място, Македония - на 67-а позиция, и последна от нашите съседки е Турция на 163-о място от общо 226 държави в света. На последно място е Катар. За сметка на това страната ни е чак на 210-о място по раждаемост, сочат данните на ЦРУ от март 2014 година. Това е почти дъното на класацията. В България има едва 8,92 раждания на 1000 души, а смъртните случаи са 14,3 на 1000. От съседните държави само в Гърция положението е по-тежко. Южната съседка е 213-а по раждаемост. Изпреварват ни Македония (171), Румъния (206) и Сърбия на 208-о място. Първите 10 страни с най-висок показател на раждания очаквано са африкански или азиатски, като на първа позиция е Нигер - 46,12 на 1000 души.


Европарламентът ще гледа доклад, искащ пълно спиране на фондовете за България
Капитал дейли
България внезапно попадна на мушката на Европейския парламент, след като ситуацията в страната бе обсъдена в отделна точка в доклада на комисията по бюджетен контрол. В годишния доклад за освобождаване от отговорност, който преглежда как Европейската комисия се справя с харченето на парите си, докладчикът Маркус Пийпър е вкарал следния коментар, озаглавен "липса на напредък в България".