Съдът отсече! Човекът на Данчо Ментата-Венци Чамурджиев невинен за изнудване и лихварство

Крими

02-04-2014, 22:32

Снимка:

zonaburgas

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Екс съветникът Венци Чамурджиев с нови обвинения за лихварство

Бившият общински съветник и зам.председател на СДС-Бургас бе арестуван през 2010 г

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия общински съветник от БСДП и зам.-председател на СДС-Бургас Венцеслав Чамурджиев, който през 2010 г. беше арестуван за изнудване и лихварство. През 2012 г. Специализираната прокуратура внесе в СНС обвинителен акт срещу него като ръководител на организирана престъпна група с участници Георги Манчев и Тодор Овчаров, създадена с цел незаконна банкова дейност. - See more at: http://burgas.topnovini.bg/node/505627#sthash.gfv4Bhh1.dpuf

Специализираният наказателен съд е оправдал бившия общински съветник от БСДП и зам.-председател на СДС-Бургас Венцеслав Чамурджиев, който през 2010 г. беше арестуван за изнудване и лихварство. През 2012 г. Специализираната прокуратура внесе в СНС обвинителен акт срещу него като ръководител на организирана престъпна група с участници Георги Манчев и Тодор Овчаров, създадена с цел незаконна банкова дейност.

С решение от 31 март тази година съдът е оправдал Чамурджиев и двамата му съратници, съобщава topnovini.bg. Според обвинителния акт, който беше внесен от прокуратурата, от 2007 г. до 4 ноември 2010 г. Чамурджиев е предоставял без разрешение суми в евро и лева на лица под формата на кредити срещу средномесечна лихва от 10%. Раздадените в инкриминирания период осем лихвени заема на шестима души са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване - колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. По-ниска е била лихвата и когато в залог са били предоставяни недвижими имоти. Според разследването лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв. са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити. По-голямата част от предоставените суми са били издължени на „кредитора” заедно с договорените лихви. Част от задълженията са били погасявани с недвижими имоти, в това число с апартаменти в курортен комплекс Слънчев бряг. Договарянето и връщането на кредитите в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на Чамурджиев - Манчев и Овчаров, както и на лица, поставени в зависимо положение от Чамурджиев.

ДОСИЕ:

Венцеслав Чамурджиев е завършил юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, но никога не е практикувал професията си.

Произхожда от заможно семейство, баща му е известният капитан далечно плаване Стефан Чамурджиев, вече покойник. Чамурджиев става член на СДС през 1992 г. През декември 1996 г. е избран за зам.-председател на СДС-Бургас. Тогава председател е Йордан Цонев – Данчо Ментата /сега депутат от ДПС/. На скандалното събрание в Дома на нефтохимика тогава присъстват Христо Бисеров, Марио Тагарински и 100 от всичките реални 800 членове на СДС в Бургас. Веднага след избора Чамурджиев и Йордан Цонев предприемат тотална чистка в бургаската СДС организация и я овладяват напълно. Името на Чамурджиев се свързва през годините с тези на Иво Карамански и Данчо Дебелия. В отделни периоди бизнесът му е тясно преплетен ту с ВИС-2, ту с „Аполо-Болкан”. Има съмнения, че той е поръчителят на взривяването на мерцедеса на арендатора на хотел „Кубан” в Слънчев бряг Никола Трифонов-Кошаренеца.