Предстоящият евровот като тест на няколко нива

Андрей Ковачев очаква България да успее да навакса изоставянето в икономическата сфера до края на този програмен период

Европейските избори тази година ще бъдат много сериозен тест и сблъсък на няколко нива – едното е тези, които искат по-силен, интегриран политически, икономически и финансово Европейски съюз, и от друга страна тези, които искат обратно – да се върнем крачка назад и да ренационализираме политиките, като се върнат компетенции към националните държави. Това каза на пресконференция евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, предаде „Фокус“. Според него навсякъде из Стария континет има популистки партии, които не желаят по-нататъшната интеграция на Европа на политическо ниво.

През  мандата си като евродепутат първата цел, по която Ковачев е работил, е възстановяване на доверието на европейските институции, че България е надежден и активен член на ЕС. Той подчерта: „Дефицитът, с който влязохме в ЕС, не е само в съдебната система и корупцията, но преди всичко в нашия жизнен стандарт, в това, че имаме какво да наваксваме по отношение на инвестиции в малки и средни предприятия, регионално развитие, повишаване на доходите на хората”.

Ковачев обясни, че е бил част от Комисията по регионално развитие. Той добави: „Нашата надежда е, че на края на този програмен период България ще успее да навакса изоставянето в икономическата сфера и жизненият стандарт ще стане съизмерим поне със средния за Централна Европа”.
Друг акцент от работата му е било преодоляване на неравенството до достъпа до качествено здравеопазване в ЕС. „Направих няколко събития заедно със заинтересовани страни, пациентски организации, лекари, сестри, техните европейските организации и политици с желание комисията да почне да работи по този въпрос. Всеки европейски гражданин трябва да има достъп до иновативно здравеопазване”, каза още евродепутатът.