Европарите за България не са достатъчно защитени

Според Моника Панайотва сметката за грешките при упралението на средствата от Европа ще бъде платена от хората и бизнеса

 Европейските средства за България не са достатъчни защитени. До този извод е стигнала евродепутатът от Европейската народна партия Моника  Панайотова. Тя е на мнение, че парите, които държавата ни получава по оперативните програми, не се управляват по начин, който да ги защити от корупция и злоупотреби.

Сметката за това управление според представителите на ГЕРБ в европарламента, ще бъде платена именно от хората и бизнеса.

В последните дни от мандата си Европейският парламент се е захванал с освобождаването на отговорност на Европейската комисия за изпълнението на европейския бюджет, което представлява гаранция за европейските пари.

„Вноската, която България внася всяка година в Европейския съюз, е три пъти по-малко от средствата, които ние можем да получим от Европа като финансова помощ", обяви евродепутата, цитирана от Нюз.бг .Нейната задача зад стените на европарламента е била именно да се грижи за контрола върху усвояването на европейските средства.

Ако ЕС продължава да е недоволен от изпълнението на средствата от страна на България може да се стигне до сценарии на финансови корекции, прекъсвания на плащанията и контрол от Европейската комисия чрез изготвянето на специални доклади. Това ще се случи, ако продължи тенденцията на високо ниво на грешки при усвояване на средствата от ЕС.