Как една 40-годишна жена чу за пръв път гласа си...

Невероятната история на Джоан и нейната животопроменяща операция

Има седем прости думички, които всички приемаме за даденост. Но когато Джоан Милне чула своя доктор да казва един по един дните на седмицата, за нея това било най-голямото щастие, което е преживявала някога.

До този момент 40-годишната Джоан е живяла в пълна тишина, тъй като е страдала от много редкия Синдром на Ъшър. Заболяването се предава по генетичен път и е свързано с вродена глухота и прогресивна загуба на зрението. Това ще рече, че Джоан се е родила без всякакъв слух, а до 20-тата си годишнина постепенно е загубила и способността си да вижда.

Миналия месец обаче животът ѝ коренно се е променил, след като лекарите са ѝ направили сложна операция, свързана с поставянето на специални кохлеарни импланти. Следвайки процедурите, тя се е изправила пред четириседмично чакане, преди лекарите да включат устройствата, за да разберат дали работят.

Представете си урагана от чувства, нахлул в нея, когато за пръв път през живота си до съзнанието ѝ достигнал истински, неподправен външен звук!

Кадри са заснели емоционалната реакция на Джоан, когато тя за пръв път чува собствения си глас. „Уау, това е невероятно!”, е възкликнала тя, след като е отбелязала, че гласът ѝ звучи "много, много странно".

"Включването на имплантите ми беше най-емоционалното и най-поразителното ми преживяване", споделя по-късно тя. "Толкова съм щастлива! През последните 48 часа чувам как някой зад мен се смее, а птиците чуруликат... Когато съм с приятели, на тях не им се налага да ме потупват с ръка по рамото, за да привлекат вниманието ми."

"Не мога да спра да плача и отсега мога да предвидя, че това преживяване ще промени живота ми", казва още Джоан и добавя, че ще трябва да се научи да различава звуците, които чува, за да си създаде своеобразна „библиотека” за тях.

Вижте в снимки реакцията на Джоан, когато за пръв път чува, в нашата галерия