От 2 до 8 г. затвор за убиеца на 19-годишния Mишел?

Коментарите във Фейсбук: НЕ МОЖЕ да отнемеш нечий живот и да не заплатиш за това със собствения си!

Убиецът на Мишел е 17-годишен изрод, който заслужава най-тежката присъда!
Какъв пример ще дадем на подрастващото поколение, за да разберат децата ни какво означава подобна постъпка – да отнемеш човешки живот? Как семейството на убиеца успя да наеме и заплати хонорара на адвокат Марковски?

Това са част от коментарите и въпросите на приятелите на убитото момче пред камерата на Нова телевизия. Те се събират всеки ден на пътеката до блок 135 в софийския квартал „Дружба“, където в събота Мишел бе наръган с нож и почина от раната.

Съсед на убития 19-годишен младеж сподели, че той е бил много добър. „Искаше да си купи кошери. Работеше усърдно. А какъв е този образцов ученик, който носи оръжие в себе си и е изпил поне четири водки? Искаме максималната присъда. Децата ни трябва да видят, че има справедливост в България“, добавя той.


По неофициална информация, младежът се опитал да защити приятелката си от три агресивни момчета, които я закачали. Спречкването завършило с употребата на нож от страна на един от нападателите и смъртта на младия човек. Трагедията с 19-годишният Мишел Ивов Коцев силно развълнува плевенчани и буди недоумение и гняв у всеки, който е познавал момчето.

"Бяхме през целия ден заедно. Той имаше настроение. Искаше вечерта да ходи на купон. Разказваше ми за приятелката си Стефани, която е на 16 години. Разделихме се за малко. Той отиде за цигари заедно с гаджето си. След една минута момичето тичаше, беше в истерия. Крещеше: „Елате, Мишел го удариха“. Тя не бе разбрала, че са го намушкали с нож. Имало е размяна на една-две реплики. Никога не сме общували с Мирослав, за да се познават. Видях го минути след това. Мишел лежеше на земята и се мъчеше. Гълташе си езика. Опитах се да му окажа първа помощ“, разказва най-добрият му приятел.

„Секунди след като му извадих езика, Мишел дойде в съзнание, но се виждаше, че погледът му се замъглява. Погледнах тогава надолу и видях кръв по тениската му. Събраха се много хора“, уточнява момчето.

„Биячите са били трима, но само за Мирослав се говори. Защо не се казват имената им? Те са съучастници. Той е паднал на земята и те са го ритали. Бил е със счупени зъби и нос. Спречкването не е било заради момичета. Надяваме се да се разбере причината и наказанието да е справедливо“, споделят още приятелите на Мишел.

„Момчетата, които скърбят за приятеля си и са гневни, не знаят каква е картината на събитието, а това е много важно. Смисълът на правосъдието е да се установят всички факти детайл по детайл. Трагедията е голяма за семейството на Мишел, но истината трябва да знае“, каза от своя страна адвокатът на убиеца Мирослав Марин Марковски в студиото на Нова телевизия.

„Делото е за умишлено убийство, но е в твърде ранен етап. Наказателният кодекс предвижда от две до осем години затвор за такова тежко престъпление, тъй като е извършено от непълнолетен. Знам реакцията на хората, но такъв е законът. Това, което залива хората от възмущение, няма да попречи на правосъдието да установи каква е причината за нападението. Имам тежката задача да защитя едно момче, което вероятно е направило тежкото престъпление. Още не е намерена кръв по ножа му. Събират се доказателства. Много важно е да се разпитат тези пет човека, които са били на местопрестъплението. Те ще очертаят картината“, заяви в „Здравей, България“ юристът.

„Убитото момче е много хубаво, но трябва да се види каква е причината за трагедията. Дали няма нападение? Дали не се е защитавал Мирослав? Имам много тъжен опит, защото живея в България и се занимаваме с вампирски истории. Петте свидетели ще кажат истината. Това не са група роми или опитни лъжци. Мирослав го е страх, че ако го пуснат да излезе на свобода, може да бъде убит от тези млади хора. Те може да потърсят отмъщение, но не трябва една трагедия да предизвика друга! Децата трябва да ходят на църква, за да не вършат престъпления“, каза още Марковски.

Самоличността на убиеца е 17-годишният Мирослав С. Димитров от Плевен, който има предишна криминалистическа регистрация за проява на средна телесна повреда, обявиха от МВР и прокуратурата. При извършеният обиск, в преден десен джоб на дънките му е намерен сгъваем нож, с който е извършено убийството. Срещу младежа е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 115 във вр. с чл. 63 , ал.2 от НК, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

На извънредна пресконференция, дадена вчера от пресаташето на Окръжна прокуратура Плевен, Рени Кирилова, стана ясно, че конфликт между две компании е бил причина за убийството.

По думи отново на съседи, Мишел и обвиняемият се знаели само по физиономия, тъй като живеели в квартала, но нямали много общо. Според тях, извършителят на престъплението се занимавал с наркотици, докато жертвата бил много добро момче.

Прокуратурата отрича да има официална информация, че обвиняемият в бил замесен с наркотични вещества, но близки и познати на жертвата не са на същото мнение.

Ето част от коментарите във Фейсбук, по адрес на убиеца: “И двойно да му се върне, и тройно, хиляди пъти да му се връща... Но Мишел няма да се върне”. “По-нелепо нещо от това няма. Как човек може да живее спокойно и да не е на тръни всеки път, когато детето му е навън, каква е тази агресия, преминаваща в такива абсурдни последици. Каквото и да се каже, ще е излишно, пълно е с такива хора по улиците и в тази държава трябва сериозно да се обърне внимание на законите и изпълнението им”.

Създадената в неделя Фейсбук група “В памет на Мишел Коцев” има около 5 000 харесвания, а много от участниците бяха заменили профилните си снимки с черна лентичка. Думите на Христо Георгиев най-точно обобщават тревогата, пораждаща в обществото подобна нелепа трагедия: “Какво се случи с теб Българийо....земьо, раждала герои, защо, Българийо, раждаш изроди...убиващи за нищо нашите деца...!”.