ГЕРБ: Бюджетът по ПРСР не е в интерес на реалния земеделски производител

Категорично ще настояваме за пребюджетиране по мерките на програмата, заяви депутатът Десислава Танева

Партия ГЕРБ категорично ще настоява за преразпределение на перата по новата Програма за развитие на селските райони ПРСР (2014-2020 г.), заяви пред "Фокус" депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, председател на Комисията по земеделие и гори в 41-вото НС. Причината е, че бюджетирането на ПРСР не е в интерес на реалния земеделски производител, който трябва да стане конкурентоспособен на общия европейски пазар и европейските фермери.

По думите на народния представител е много кратко времето за провеждане на дебат с постигане на съгласие между отделните браншове и за пребюджетиране на програмата.

От ГЕРБ обаче ще настояват за такова. "Дори на парламентарен контрол, когато сме задавали въпроси на министъра на земеделието – проф. Греков, отстоявахме същата теза и самият той призна, че следва да има пребюджетиране. Ние се надяваме това да стане и ПРСР, която по думите на ресорния зам.-министър Явор Гечев ще бъде изпратена края на май за окончателно одобрение, да бъде с нови бюджети на предложените мерки“, заяви Танева.

Тя уточни, че някои от предложените мерки може да се променят или да отпаднат. Един от начините за подобряване на устойчивостта на малките фермери е да се стимулира тяхното обединяване и да се скъси веригата на доставка до крайния потребител, поясни народният представител.