Кукерите-обирджии от Ямбол планирали удари в Бургас

Апашите профукали 50 бона за дрешки

Четирима младежи се оказаха изобретателните крадци, които обраха клон на банка в Ямбол на 5 март по време на "Кукерландия". Апашите, с оръжие и маски на лицата, атакуваха двама охранители от инкасото посред бял ден, възползвайки се от суматохата и множеството предрешени хора на площада заради празника.

Всичко се развило така бързо, че никой от хилядите хора на площада не заподозрял какво се случва. По ирония на съдбата на метри от грабежа тогава бе бившият шеф на полицията и настоящ зам.-кмет на Ямбол Стоян Драгнев, който откриваше фестивала "Кукерландия".
Единият от кукерите крадци е 17-годишен ученик, останалите са младеж на 23 и двама "батковци" на по 29 години, от които единият е и организаторът на обира. Четиримата действали светкавично, причакали охранителите да слязат с парите от бронирания бус и ги изненадали в гръб, докато зареждат трезора на банката, дърпайки два найлонови чувала с 80 000 лева. След това успели да се скрият в тълпата и хукнали в неизвестна посока. По-късно е установено, че са избягали с червен джип към Сливен. Макар и привидно действията им да били като на опитни крадци, полицаите скоро влезли в дирите им и започнали усилено да ги следят. Четиримата си разделили плячката по равно, след което се юрнали да пазаруват скъпи неща из луксозните магазини в Сливен, Ямбол и Бургас.
"Наблюдавахме ги около 20 дни. Четиримата бяха заловени в понеделник и в момента са в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане", съобщи полицай номер едно в Ямбол Генчо Иванов. Единият си купил нова кола, другите харчили пари за подаръци, за дрехи и по заведения, разкри Иванов действията на апашите по време на оперативното наблюдение. От домовете на четиримата освен закупеното с крадените пари са иззети дрехите и обувките, с които са били по време на грабежа. Любопитен факт е, че младежите не са криминално проявени и досега не са попадали в полезрението на полицията. Само единият от тях работи, останалите са на борсата.
В хода на проследяването им се оказало, че набелязват нови обекти за атака, предимно в Сливен и Бургас. Четиримата си наели квартира в Ямбол, където държали парите и екипировката си. По време на разпитите в районното са направили пълни самопризнания и подробно са описали механизма на действията им, пише "Стандарт". При обиските са иззети и част от закупените от тях вещи с крадени пари, както и остатъкът от сумата - 33 000 лева. Останалите 50 бона бандата профукала за по-малко от месец. "Срещу задържаните лица са повдигнати обвинения за грабеж в големи размери", съобщи окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Очаква се прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение - "задържане под стража".