Нови протести в Гърция

в Атина започнаха протестни демонстрации заради мерките за икономии

Финансовите министри на страните от еврозоната оцениха напредъка на Гърция по изпълнение на реформите и дават ход на транша от 8,3 милиарда евро, съобщи БНР. В отговор на тежките икономически мерки в Атина започнаха протестни демонстрации въпреки наложената от полицията забрана.

Финансовите министри дадоха висока оценка за напредъка на Гърция в областта на прилаганите реформи. Кредитори отправиха и препоръки по въпроси на данъчното облагане, социалното и здравно осигуряване, както и приватизацията. Приетият преди ден закон въвежда всички изисквания на кредиторите по възстановителната икономическа програма. Още през април Атина получава първия транш от над 6 милиарда евро.

Гръцките синдикати посрещат финансовите министри с протестни демонстрации въпреки забраната на властите. По призив на основната опозиционна политическа партия СИРИЗА започва демонстрация под лозунга ”Да осъдим политиката на Европейския съюз”. Държавните служители участват в отделна демонстрация срещу уволненията в сектора. Синдикатът на комунистическата партия е с лозунги, на които пише ”2 милиона безработни само за година!”. В демонстрациите участват също студенти, пенсионери и учители. Срещата на финансовите министри се провежда при пълна блокада на пристанищата от стачкуващи моряци.