Изследване: Дингото е уникален вид

Доскоро се смяташе, че става дума за вид диви кучета

Австралийското динго е уникален вид, а не вид диво куче, както се смяташе доскоро. Това става ясно от изследване на австралийски учени, публикувано в списанието Journal of Zoology. Доскорошното объркване идваше от предишна класификация от XVIII век, базирана на рисунка и обяснение, към които не е добавено физическо доказателство.

Учените са открили, че динготата и кучетата се различават в няколко насоки – срещащият се в Австралия и някои райони на Азия хищник има относително широка глава, дълга муцуна, остри уши и по-пухкава опашка. Освен това представителите от този вид са и сранително по-тежки с тегло между 15 и 20 кг при възрастните индивиди, пише Reuters.

Динготата са се появили в Австралия преди между 3 и 5 хил. години. Те са носели генетични доказателства, че произхождат от домашни кучета от района на Източна Азия. Те са се размножавал на спокойствие до пристигнането на европейските изселници в края на XVIII век.

Дали все още съществуват чистокръвни представители на този вид хищници не е ясно. Учените вярват, че това е така, но не могат да го докажат, без наличие на ДНК проби.