НАТО решава за отношенията с Русия и украинската криза днес

Външните министри от НАТО днес и утре ще заседават в Брюксел, очакват се решения за по-нататъшните отношения с Русия, както и за подкрепа за Украйна

От централата на НАТО вече обявиха, че отношенията с Русия няма как да продължат като досега, и че предстои ревизия, съобщава БНР. Информацията в какви посоки ще бъде тя обаче засега се пази от медиите и публиката – известно е само, че посланиците на 28-те страни-съюзници са разработили различни варианти, а решенията кои от тях ще влязат в действие ще бъдат взети днес от външните министри.

Високопоставени представители от щаб-квартирата на Алианса обясниха, че вариантът „военен отговор” не е на дневен ред, както и че не се обмисля разкриване на нови натовски бази в Източна Европа. НАТО обаче ще засили военното си присъствие в района – в отговор на тревогите на страните-членки, разположени най-близо до зоната на конфликта. Ще бъде засилена и подкрепата за Украйна, като от властите там се очаква информация как алианса може да помогне за укрепване на отбранителния  капацитет на страната.  

Това е първата министерска среща след анексирането на Крим. Северноатлантическият съвет вече реши да бъдат прекратени работните контакти с руски военни и цивилни представители. Решено беше и диалогът да продължи на ниво „посланици” в съвета „НАТО-Русия”. За пръв път от много време насам обаче днес той няма да заседава в рамките на срещата на външните министри.