Представители на «Десен сектор» са открили стрелба в центъра на Киев

Трима души са ранени

Близо до ресторант «Мафия» на улица Крещатик в ценъра на Киев тази вечер е станала престрелка. Трима души са ранени.
По предварителни данни, активисти от «Десен сектор» са стреляли по членове на самоотбраната на Майдан.

ИТАР-ТАСС съобщава за пет изстрела. По данни на очевидци стрелбата е започнала в резултат на конфликт между обитаващи барикадите и палатковия лагер на Майдан.

Според други източници, активисти на «Десен сектор» се опитали да внесат голямо количество алкохол на Майдан. УНН съобщава, че активистите били спрени от охраната. Представител на самоотбраната се отправил към коменданта, за да получи разяснения как трябва да действа в подобна ситуация, след което се върнал при активистите заедно с коменданта и още няколко охранителя. Тогава един от активистите открил огън, след което въоръжените мъже нахлули в ресторанта и се барикадирали в едно от помещенията. Активистите отказали да издадат нападателя.

Сега в близост до ресторанта са се събрали и преговарят активисти на «Десен сектор» и представители на самоотбраната. На мястото на инцидента е пристигнала следствено-оперативна група на украинската милиция.

По данни на местните медии, един от ранените - Богдан Дубас, който на 27 февруари е бил комендант на Майдан, е назначен за първи зам.-председател на КГГА (Киевската градска администрация).

По-рано заместник- министърът на вътрешните работи на Украйна обяви за незаконни всички въоръжени групировки в страната. По думите му, служителите на реда ще действат в съответствие със законите и ще предприемат строги мерки срещу подобни групи. Той допълни, че в страната са зачестили случаите, в които неизвестни нападатели с оръжие издигат лозунги на «Десен сектор» и се представят като негови членове.