Тайните за летенето, които никой не иска да знаете (част трета)

Самолетите без двигател могат да се реят доста дълго време и други интересни факти, които вероятно не знаете

В събота и неделя ви представихме първите две части от диалога между потребители на сайта Reddit и пилоти, стюардеси и друг обслужващ полетите персонал. Днес е време за последната трета част от диалога, състоящ се от общо 30 теми.

21. На повечето полети се пренасят човешки органи – „Повечето вътрешни полети пренасят човешки органи. Знам го, тъй като работя като отговорник за качването по багажа. Не забравяйте да поглеждате през прозореца. Шансът да видите дълги кутии, на които пише „Глава” (Head), е много голям”.

22. Летищата все още не са покрили всички изискванията по отношение на безопасността – Всъщност налице са много сериозни дупки в сигурноста. Те позволяват на пътуващите да се смесват с таксиджиите, диспечерите и останалия персонал. Както всички останали системи – ако я познаваш, знаеш къде са пробойните в нея.

23. Самолетите без двигател могат да се реят доста дълго време – „Пилот ми разказа, че ако и двата двигателя откажат, машината ще продължи да се рее в продължение на 6 морски мили (1 морска миля е равна на точно 1,852 километра) за всеки 1,524 километра, на които се е издигнала. Това значи, че ако даденият самолет лети на над 10 километра над земята, то той може да се рее в продължение на 42 морски мили  Заради това инциденти се случват много рядко.

24. Водата, която се използва за правенето на кефе и чай, е мръсна – водата, която се използва при правенето на кафе, чай и тн, никога не трябва да бъде консумирана. Често тя се съхранява в 60-годишни резервоари, които за последен път са били чистени... никога. Понякога насъбралите се микоорганизми са с дебелина няколко сантиметра по стените.

25. Самолетите изпитват проблеми, ако времето е прекалено горещо – „Работя на летището във Финикс. Когато денят е особено горещ, ни се налага да сваляме известна част от багажа. Това се налага, тъй като самолетът трудно би излетял.

26. Вадете батериите от играчките, които пренасяте – „Уважаеми жени, ако решите да пренасяте играчка в чантата си, извадете батерии. Това е предпочитаният вариант. Защото ако чуя как тя вибрира, ще алармира прекия ми началник. Той от своя страна трябва да ви свали от самолета. Впоследствие ще ви се наложи да отворите чантата си и да й извадите батерията пред група умиращи си от смях мъже”.

27. Хитър трик, за да не плащате значителни багажни такси – винаги може да вземете със себе си до врата на самолета два куфара. Помолете да качите със себе си единия. Безплатно е.

28. Дори опакованите слушалки, които получавате, са мръсни – „Работех в склад, който снадбдяваше различни авиокомпании с неща. Слушалките, които получавате, не са нови, въпреки че са опаковани. Те са свалени от някой самолет, „изчистени” и препакетирани.

29.Как да разберете, ако самолетът ви е отвлечен – Ако машината е отвлечена, при кацането пилотът ще задкрилките на крилата вдигнати. Това означава, че на самолета се случва нещо.

30. Причината в тоалетните все още да има пепелници – този вид оборудване все още е задължителен, въпреки че пушенето е забранено отдавна из самолетите. Това се прави за всички онези пушачи, които решават да запалят и не искат да си хвърлят фасовете в кофата за боклук.