Русия започна изтеглянето на военни частти от границата с Украйна

Втори ден поред Русия изтегля струпаните на своята западна граница части и сега те наброяват около 10 хиляди или четири пъти по-малко в сравнение с края на миналата седмица

Часове след преговорите между ръководителите на дипломацията на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров, Русия е започнала да изтегля струпаните край границата с Украйна военни части.

Втори ден поред Русия изтегля струпаните на своята западна граница части и сега те наброяват около 10 хиляди или четири пъти по-малко в сравнение с края на миналата седмица. Тези данни засега не са потвърдени официално нито от руска, нито от украинска страна.

Военни експерти, цитирани от интернет изданието Главред инфо, твърдят, че количеството руски войски на границата с Украйна е намаляло. Ако преди седмица вероятността от руско нахлуване в съседната държава се оценяваше на 80 %, то сега е някъде около 50 на сто.

От руското Министерство на отбраната обаче съобщават, че в сряда на брега на Азовско море започват тактически учения на въздушно-десантните войски и на подразделенията за противовъздушна отбрана. Ще бъдат проведени бойни стрелби с използването на зенитни ракетни комплекси.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че жителите на Крим и Севастопол няма да бъдат призовавани за служба в армията през тази година. Тези, които ще постъпят в руската армия през 2015-а, първоначално в рамките на една година ще служат само в Крим, а след това и на територията на цяла Русия.

Днес голяма руска делегация от министри и вицепремиери, водени от министър-председателя Дмитрий Медведев, пристигна в Симферопол, за да проведе съвещание, посветено на социално-икономическото развитие на Република Крим и Севастопол.