Трима евродепутати = победа на АБВ на предстоящия вот

Кампанията на движението ще бъде „скромна”

Трима евродепутати ще бъдат „реалната победа” на АБВ на изборите на 25 май. Политическият залог за тези амбиции обаче е неясен и ще бъде преценяван след вота. Това заяви лидерът на формацията президентът (2002-2012) Георги Първанов в студиото на предаването на bTV „Тази сутрин”. Вниманието на движението ще е насочено към малките места, където няма ляво и дясно, а хората ги интересува как ще си изкарат хляб.

Първанов пренебрегна прогнозите на социолозите, които показаха намалена подкрепа за АБВ, като припомни задните си позиции на избори в годините, които в последствие е печелил. Той обяви, че кампанията на движението ще бъде „скромна”, тъй като то се финансира от частни дарения в рамките на 500 и 1200 лева. АБВ няма да има болбордове, както друга партия, завзела страната с такива („Атака” – бел. ред.), и ще разчита на обиколки в страната. Те ще струват храната и бензина, каквито участниците в листата можели да си позволят.

Георги Първанов обясни отсъствието си в листата на АБВ на Евроизборите със своята „стихия”, която е националната политика, а Ивайло Калфин, който е водач, според него е най-добрият български евродепутат. Какво каза Калфин по повод листата може да прочетете тук.

Лидерът на формата отново отказа да даде конкретен отговор на въпроса дали движението ще стане партия. Той добави: „АБВ е дългосрочен проект, не е еднодневка. И сега се готвим за следващите избори, когато и да са те. На изборите на 25 май ще участваме като самостоятелен субект, не казвам дали ще станем партия – това ще се прецени от хората, които са в ръководството”, каза той като се определи като „формален, неформален, всякакъв ръководител”.

Обявявайки „ясната позиция”, че на „Позитано” 20 нищо не може да променено, Първанов за пореден път определи като естествена раздялата си с БСП. Той разкритикува социалистите за участието им във формирането на една позиция по кризата в Украйна, приета при президента, „която е най-антируската във времето на прехода. Ще има много отлив на леви избиратели, което ще е и една от причините за загубата на БСП”.