Стопанинът на питбулите: Чувствам вина

Той потвърди, че миналата година отново са проявили агресия

Възрастна жена е в критично състояние, след като бе жестоко нападната от домашни питбули в русенското село Червена вода. Вследствие на нахапването, баба Димитра е получила тежки рани по краката и лицето, като е изгубила и много кръв. Линейката я е откарала в русенската болница, където незабавно е била качена в операционната.
Кучетата Цезар и Клеопатра са собственост на 26-годишния студент Пресиян Господинов, който ги гледал заедно с майка си и леля си в двора на къщата им.
„Цезар го имам от почти 7 години, а Клеопатра – от една. Досега спрямо човек кучетата не са били агресивни”, обясни младият мъж в интервю за Нова ТВ.
Той потвърди, че миналата година отново са проявили агресия, но тогава спрямо друго голямо куче.
„Тогава аз, майка ми и леля ми успяхме да ги спрем. След този инцидент портата ни беше вързана. Кучетата също стояха вързани на синджир. Имахме планове съвсем скоро да правим цялостен ремонт, който включваше оградата да бъде иззидана до определена височина”, обясни Пресиян.
Инцидентът се случил, след като възрастна жена дошла да потърси своя съседка. Тя започнала да вика и да тропа с бастуна си по входната врата, която е в съседство на тази на Пресиян и семейството му. Кучетата се подразнили от тропането с бастуна и виковете на баба Димитра, прескочили оградата и я нападнали.
Лелята на Пресиян – Анелия, разказа, че в събота следобед, когато кучетата нападнали възрастната жена, тя била съвсем сама в къщата.
„Започнах да крещя, да плача и да дърпам кучетата, но не успявах. Имаше мъже, които стояха отсреща и гледаха. Молех им се, но никой не дойде. Единствено хората от строежа дойдоха. Беше ужас, цялата бях кръв”, обясни тя.
Анелия потвърди, че е имало човек с кола, който е помолила да слезе и да откара жената, но шофьорът потеглил.
Въпреки че и по нейни думи, кучетата никога не са проявявали агресия, цялото семейство иска те да бъдат евтанизирани.
Пресиян и лeля му обясниха, че кучетата никога не са били хранени със сурова храна. Връзвали ги, но те редовно късали синджирите, защото са здрава порода. Разчитали и на това, че в къщата постоянно имало човек, който може да ги контролира.
„Мога ли да не чувствам вина? Разбира се, че изпитвам вина!”, призна 26-годишният мъж.
Д-р Людмил Спасов – управителят на приюта за бездомни животни в Русе, обясни за Нова ТВ, че прагът на раздразнителност на питбулите е твърде нисък и вероятно шумът е отключил агресията им.
„Те са в приюта и са в отлично здраве. Няма да бъдат евтанизирани, докато не приключи следствието”, обясни той.
„Тези животни въобще не е трябвало да бъдат там”, категоричен бе Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.
За „Здравей, България” той обясни, че проблемът е се състои в това, че у нас „всеки може да си вземе питбул или слон и да остане несанкциониран, ако кучето изяде човек или слонът прегази някого”. Според него в случая кучето не е виновно, защото когато човек си взима куче, това е все едно да си вземе дете и трябва да носи отговорност за него.
„Защо някой си взима питбул вкъщи? Или за да покаже мускули и да избие някакъв комплекс за малоценност, или да ги развъжда с цел продажба”, обясни Явор Гечев.
Какво наказание грози собствениците на животни, които не полагат достатъчно грижи за тях и вследствие на това те причиняват телесни повреди или дори смърт на други лица, защо е толкова важна регистрацията на кучетата и на кого да се обадите, ако домашно куче ви притеснява и ви се струва агресивно – гледайте във видеото.

От Burgasutre.bg припомнят за случая:

86-годишната жена от село Червена вода е с опасност за живота след тричасова операция
Два питбула нахапаха почти до смърт 86-годишна жена в русенското село Червена вода. Трагичният инцидент е станал днес по обед. Жената незабавно е била откарана в русенската болница, където след продължила повече от три часа е в критично състояние, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град. По-рано бе съобщено, че жената е починала, но тази информация бе опровергана 86-годишната Димитрина Георгиева е била нападната на улицата. Тя е минавала покрай къщата, където живеят двете кучета.
Те са били на двора, без да са вързани. Не е ясно какво точно се е случило, но внезапно питбулите са прескочили оградата и са се нахвърлили върху жената, съобщи БГНЕС. На виковете й са се притекли първо лелята на собственика на кучетата, която се грижи за тях, и двама строители от съседния обект. Те буквално са се борили с кучетата, за да отърват нападнатата жена. Тя е получила тежки рани по краката и лицето, като е изгубила и много кръв. Линейката я е откарала в болницата, където незабавно е била качена в операционната. Повече от три часа е продължила операцията, след което жената е настанена в интензивното отделение все още с опасност за живота. Според съседите кучетата с имената Цезар и Клеопатра не са показвали по-рано признаци на агресия. Стопаните им са ги държали свободно пуснати из двора. Лелята на собственика им – Анелия, разказва, че самата тя е потресена и изплашена от случилото се. Племенникът й в момента на инцидента е бил на изпити в Пловдив. В Червена вода незабавно бе извикан и екип на приюта за животни заедно с ветеринарни лекари. Те приспаха питбулите, за да ги извадят от къщата и да ги закарат в приюта. Кучетата ще останат там, докато тече разследването.