Вестниците в Понеделник, 31 март

Най-доброто от печата

31-03-2014, 07:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вижте къщите в стил Cordwood Homes

Hypnotic завладява с невероятен риймейк (ВИДЕО)

Какво не знаем за човешкото тяло?

Ан Идалго ще е първата жена кмет на Париж

20 хиляди лева месечно може да получава български лекар в Лондон

Театър на поезията в помощ на децата, болни от мускулна дистрофия

Манджуков е застрелян в гръб, говорел по телефона

Убиецът на 18-годишната Стефка застава пред съда

Ангел Найденов: Русия ни шпионира

Бюлетината ще е без имена на кандидати

Глад за чиновници

Бургас с опълчение срещу апашите

Започва седмицата на безплатните урологични прегледи в болница "Пловдив"

България в двойна игра за "Южен поток"

Партията на Ердоган печели над 48% от гласовете на местните избори

Магнитни бури докарват инфаркти и инсулти на 24, 27 и 31 март?

Бъдете внимателни! На 24, 27 и 31 март ни връхлитат опасни магнитни бури

ДобричУтре: 31 март

Добро утро в понеделник!

Слънчев понеделник

Спортът по телевизията днес

48 лв. на човек ще даде кабинетът на общините от данък доход

24 часа

Средно 48 лв. на година ще е размерът на данъка върху доходите, който българите ще плащат към общинския, а не към държавния бюджет.

Това е установил поръчан от правителството анализ за ефектите от децентрализацията, с който "24 часа" разполага. Документът е бил одобрен от съвета по децентрализация през март.

Плановете на правителството са от 2015 г. да преотстъпи на общините част от данъка върху доходите на физическите лица. Разчетът в анализа е правен при варианта държавата да дава на местните бюджети 3% от налога. При алтернативния вариант - преотстъпване на 2%, средната сума ще е 32 лв. на жител. За него обаче не са правени подробни разчети.


Правят 30 декара закрито море до София
24 часа

Закрито море на площ от 30 декара трябва да се появи близо до София, след като се реализира проект за сателитен на столицата град при Мусачево. Предвижда се да има имитация на слънце, вълни и вятър.

Вложението ще е на инвестиционен фонд с пари от Хонконг и Сингапур. В него са трима азиатски милиардери, сред които и Стиван Ло, който обаче няма да е водещ, казаха източници у нас, които работят за тази инвестиция.

Хонконгският бизнесмен Стиван Ло нашумя у нас с информацията, че ще купува ЦСКА. По-късно беше обявено, че е придобил голф игрището до с. Равно поле. Все още обаче сделката не е приключила.


Нов бранд - "Виктори експорт селекшън", пуска на пазара от април "Булгартабак"
Труд

Това показва справка в регистъра на тютюневите изделия, воден от Министерството на финансите, научи „Труд".

От компанията производител "Булгартабак" ще предложат още една разновидност на най-продаваната марка български цигари.

"Виктори" държи почти 14 на сто от пазара у нас.

От април кутия от новия бранд „Виктори експорт селекшън" ще се продава на цена 4,50 лв.


Търсят се наематели на 52 плажа
Труд

Регионалното министерство ще пусне на търг 52 плажа по Черноморието тази година, научи "Труд". Спечелилите фирми ще подпишат едногодишни договори за наем. Срещу сумите, които плащат на държавата, те ще получават постъпленията от разполагането на търговски обекти, чадъри и шезлонги на пясъчните ивици.

През последните две години под наем бяха пускани по 8-10 плажа на година. По данни на бранша повечето малки ивици са неатрактивни, защото нямат достатъчно място за заведения, а разходите за почистване, спасителна дейност и охрана са постоянни.


Посланик на Обама при Орешарски
Стандарт

Топдипломат от САЩ идва на изненадващо посещение у нас. Дясната ръка на президента Барак Обама по европейските въпроси - Виктория Оланд, ще се срещне на четири очи с премиера Пламен Орешарски утре. Помощник-държавният секретар на САЩ за Стария континент и Евразия ще се срещне и с външния министър Кристиан Вигенин. Възможностите за по-твърди ходове на България спрямо Кремъл заради кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия ще бъде една от основните теми на разговорите, съобщават източници на "Стандарт". Според официалното съобщение на Държавния департамент по време на срещата ще се обсъждат и развитието на икономическо партньорство между двете страни, както и усилията на България за енергийна диверсификация.


Лепенка пази парите ни
Стандарт

Лепенка, която предпазва банковите карти от източване, е изобретена в България. Тя може да се купи за 9,90 лв. и всеки сам да си я залепи. Продуктът, наречен SkimProt, е без аналог в света, съобщи Борислав Ставрев, главен експерт "Маркетинг и продажби" в БОРИКА - Банксервиз, на банков форум. "SkimProt вече е патентован и разработваме стратегия за разпространението му по света.

Иновативният продукт предлага универсално решение със специална технология за предпазване на картите с чип, каквито вече са практически всички издавани от банките кредитни и повечето дебитни карти. Лепенката скрива абсолютно всичко, записано на лентата, и съдържа само сервизен код. Той, най-просто казано, "казва" на банкомата или POS терминала да чете чипа на картата.


Глад за чиновници
Монитор

Сред примамливите обяви са 12 за попълване на свободни позиции в министерствата. Заплата до 2450 лв. например обещават за квалифициран експерт към Министерството на регионалното развитие. Одобреният мераклия за длъжността ще трябва да поеме част от дейностите в дирекция ГРАО, която се очаква да бъде затрупана от работа покрай европейските избори през май. С възнаграждение над 2000 лв. може да се уреди и доказан одитор, който да се захване със сметките в Министерството на културата. До около 1600 лв. пък предлагат в здравното ведомство за шефски длъжности в две дирекции.

Най-голяма криза за кадри има в администрацията на затворите, които са пуснали 50 обяви за спешно набиране на служители в няколко подразделения в страната. Освен надзиратели се търсят и зъболекари, които да се грижат за прибраните на топло престъпници срещу заплащане от 829 лв. на месец.


Само "вражески" общини са отрязани от публичната инвестиционна програма
Сега

Отрязаните от публичната инвестиционна програма общини са почти изцяло вражески. От 90 общини, които нямат нито един одобрен проект, само една се управлява от подкрепен от БСП кмет и една - от кмет на ДПС. Повечето оставени без подкрепа са градоначалници на ГЕРБ, но финансиране масово не са получили и независими, кметове на НДСВ и десницата. Това показва публикувана от Националното сдружение на общините справка за одобрените и отхвърлените проекти на местните управи по публичната инвестиционна програма.


Пазаруване на дребно?
Дума

Днес може най-сетне да се случи това, което с големи надежди отдавна всички си мечтаем. Очакваме лелеяната отвъдокеанска депеша за благоразположеността и справедливостта, с които смята да ни облее Вашингтон. По специален, обичан и уважаван от цяла Европа пратеник идеята ще кацне в София, за да се срещне с Пламен Орешарски. И ще ни я донесе не кой да е, а именно Мадам "Майната ти, ЕС!" ("Fuck the E.U." в оригинал), както стана популярна помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа Виктория Нюланд. Колкото до депешата, явно госпожата ще се опита да "посъветва" премиера каква точно позиция е редно да възприеме по отношение на изискването на Вашингтон за по-твърди ходове на България спрямо Кремъл. За по-сериозно аргументиране на тезите на американската администрация, Мадам "Майната ти, ЕС!" води и Ейвелин Фаркаш, заместник на помощника на министъра на отбраната на САЩ, и генерал-майор Ранди Ки, директор по политиката за планиране и партньорство в Командването на въоръжените сили на САЩ в Европа.


Изнесете ДКЕВР, да влезе бордът
Капитал дейли

Българската енергетика е в тежка криза, като единственият светъл лъч в плетеницата от дългове, дефицити и взаимни обвинения е фактът, че все още няма режим на тока. Тревожната ситуация, създадена от популизма на не само това правителство, все още не се признава само от няколко депутати от БСП и част от ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката. Тя обаче събра безпрецедентна коалиция от фирми, браншови, работодателски и дори синдикални и потребителски организации, които под наслов "Да спасим енергетиката" поискаха тази седмица промяна на държавната политика в сектора. Дори в самата социалистическа партия действията на правителството срещат неразбиране и открити критики. Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (който е в опозиция на сегашното ръководство на БСП) многократно предупреждава срещу случващото се. Тази седмица например той определи последните атаки срещу трите електроснабдителни дружества като изтупване на чувала.