Ан Идалго ще е първата жена кмет на Париж

Френските социалисти - с тежка загуба на местните избори

Управляващата във Франция Социалистическа партия претърпя тежка загуба на местните избори в страната, а крайнодесният Националне фронт получи контрол над поне два средно големи града. Това показват първите данни от екзитполовете, предаде AFP.

Френските медии отбелязват необичайно ниска избирателна активност, която поставя рекорд в 5-ата република - едва 38%.

След затварянето на избирателните секции Националният фронт съобщи, че е на път да получи 1200 места в общинските съвети в цялата страна, което бе описано като най-голямата изборна победа в историята на партия. Данните от екзитполовете показват, че кандидатите, подкрепени от партията на Марин льо Пен, са получили кметските постове в южните градове Безие и Фрежус, но са претърпели загуби в останалите ключови цели.

„Ние се изкачихме на нови ниво. Сега има трета голяма политически сила в страната ни”, коментира Льо Пен.

Историческият град Авиньо̀н остана под контрола на левите, а партията на Льо Пен не успя да спечели и североизточния град Форбак, който беше една от основните им цели.

Там, където обаче кандидатите на балотажа бяха трима, този път партията на Льо Пен помогна, а не попречи на социалистите както при първия тур, когато им отне гласове, констатира сайтът на сп. "Нувел обсерватьор".

Ан Идалго, кандидат на Социалистическата партия, е голямата им утеха. Тя ще бъде първата жена кмет на Париж, след като спечели местните избори във френската столица. Идалго, на 54 г., досегашен заместник на настоящия кмет Бертран Деланое, спечели 54.5% на втория тур в Париж, печелейки с удобна преднина пред своя опонент, бившия член на правителството Натали Косцюшко-Моризет (45.5%).

От Съюза за народно движение също обявиха успех, обявявайки се за главен победител на първия изпитателен вот за правителството на Франсоа Оланд от избирането му през 2012 г.

„Ние получихме много строго предупреждение”, призна Сеголен Роаял, която може да се върне в правителството след очакваните след изборите промени в правителството.