НС трябва да приеме единна позиция за кризата в Украйна

Според Георги Първанов по време за заседанието на КСНС е взета антибългарска позиция

Българският парламент да излезе с единна позиция относно кризата в Украйна, която да даде „ясен мандат на правителството”, призова във Велико Търново Георги Първанов. Той бе в старата столица, за да обяви листата на движението „Алтернатива за българско възраждане“ АБВ за предстоящия евровот. В момента на никого не е ясно какво мисли страната ни по един толкова важен европейски въпрос.

Според президентът в периода 2002-2012 г. всяка една от партиите, които представляват мнозинството в парламента има своя позиция, а премиерът Пламен Орешарски е на коренно различно мнение. Той добави:

„Трябва да има яснота по отношение на санкциите, които ще рефлектират в енергийната сфера, защото те ще ощетят в най-голяма степен България. Казвам го и като историк на Консултативния съвет при президента прие най- антибългарската позиция произвеждана от националните институции от Освобождението до днес. В годините на прехода такава позиция, в която антируското да прозира отвсякъде не е имало”.

Първанов заяви, че на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е взета антибългарска позиция. Той обясни: „Този съвет трябваше да даде един позитивен знак, а всъщност на него се прие позиция, която е най-антибългарската позиция, произвеждана от националните институции от Освобождението насам”.

В годините на прехода такава позиция, в която анти-руското да прозира отвсякъде, не е имал, информира „Фокус“. „Когато Иван Костов управляваше страната, беше приета една декларация, която беше много сдържана и обективна. Тя акцентираше на равнопоставените отношения, но толерантни и взаимно изгодни. Сега ние се опитваме да бъдем по-католици от Папата”.

„Южен поток” е изключително важен за енергийната сигурност на България и за това трябва да си върнем суверенното право да водим преговори като държава, а не да ги отдаваме на еврокомисаря Йотингер. Това стана ясно още от думите на Първанов.

Той обяви, че ще иска среща с премиера Пламен Орешарски. Тя е предизвикана от „намесата на държавата в политическия процес”, информира Дарик радио.

Във Велико Търново лидерът на АБВ даде примери с отстраняването от длъжност на областния управител на Монтана - Анатолий Младенов и уволнението на директора на Областно пътно управление в Пловдив Найден Найденов, баща на включената в листата на партията за евроизборите - Нина Найденова. „Имало е тежки кампании, имало е грубо политическо и идейно противопоставяне, имало е и барикади, но имам чувство, че никога държавата така пряко не се е намесвала в политическия процес”, каза Първанов.