ГЕРБ алармира за сериозни проблеми по ОП „Околна среда“

Над 50 души в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са били брутално уволнени, обясни бивш зам.-министър

Проблемите с парите по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС) смутиха ГЕРБ и накараха партията да събере медиите на извънреден брифинг. Депутатът и водач на листата за евроизборите Томислав Дончев информира, че е изтекъл срокът, който кабинетът си постави да реши проблемите с оперативната програма (до края на март да се възстановят плащанията).

Този срок изтече, плащанията към този срок не са възстановени, подчерта Дончев. Той обясни, че ролята на опозицията е да алармира за проблемите. Ако ни бъдат спрени европарите, тази финансова тежест не е заложена в бюджета. Вярно е, че политическата обстановка е нажежена, но ние сме длъжни не само да създаваме емоции и смут, а да даваме решения, подчерта депутатът. По думите му щетите няма да са само за кабинета, но за цялата страна, пише Нюз.бг. Изход е да се преговаря с ЕК, да се договори финансова корекция за сметка на държавата. Това ще избегне по-страшния сценарий.

Дончев изрази надеждата си предизборната кампания да не бъде фокусирана върху случилото се в ОП „Околна среда“. Той добави: „Надявам се, по време на кампанията да протече един истински дебат, къде е мястото на България в Европа, колко ни е нужна Европа, дебат за европейското ляво и за европейското дясно, тази тема е важна, защото има последици от това, което ще се случи в следващите 5 години във всяка страна-членка на ЕС.

1,5 млрд. лева са платени от националния бюджет по програмата, които не са възстановени от ЕС. Вместо да се работи по тези проблеми, над 50 души в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) били брутално уволнени, алармира депутатът и бивш министър на околната среда Евелина Василева. Няма работеща структура, никой не подписва документи, не се извършват плащания. Хората били уволнени без предизвестие и без основания.

Най-мрачният сценарий, който виждат от ГЕРБ, е невъзможност да се излезе от процедурата по плащания по програмата и да се спрат изплащанията. Ако се стигне до това, това означава, че държавата е длъжна да обслужа плащанията по всички проекти, които текат, информира „Фокус“. Освен досегашните 1,5 млрд. лева, ще има струпа повече непредвиден товар върху бюджета на страната, обясни Дончев. Това означава, че към края на годината няма да са спазени параметрите за дефицита. Ако държавата не се справи с този проблем,  това означава, че реализацията на проектите по ОП „Околна среда“ ще спрат и градовете ще останат разкопани.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова изчисли какви ще са проблемите, ако ОПОС спре:

Над 50 града, където се реализира програма ОП „Околна среда” – това са над 2 000 км разкопани улици и изкопи. Градовете на практика са непроходими – всичко е разкопано и може да си остане така разкопано и хората да живеят сред окопите, ако средствата не бъдат възстановени. От ГЕРБ сме изключително притеснени от риска, и държаните плащания за реализация на проектите да спрат. А това е потенциална възможност и държавните изплащания по ОП „Околна среда” да спрат, което означава общините да спрат да се разплащат с бизнеса и в разгара на строителния сезон хиляди работници да останат без заплати.