Край на луксозните коли и яхти по европроекти?

Фермери и бизнесмени вече няма да могат да си купуват скъпи коли и яхти с пари от Брюксел

Такива указания е изпратил до Държавен фонд "Земеделие" вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Повод за затягане на харчовете е сигнал от Асоциацията на бенефициентите по европейските програми. "Писаха ми, че с пари за селски туризъм се купуват яхти, вертолети и майбаси. Същото е и с червеите по програмата "Млад фермер". Навъдили са се фирми, които правят типови проекти и сега какво - всички ще отглеждаме червеи ли? Няма да стане", отсече вицето на Орешарски, цитирана от БГНЕС.

Директорката на Програмата за развитие на селските райони д-р Светлана Александрова уточни по-късно, че според новите указания до фонд "Земеделие" по програмите за селски туризъм ще се одобряват само транспортни средства с цена до 17 000 лева. "Макар да са допустими по наредбите, правени преди 7 г., проекти с луксозни стоки няма да се допускат. Оттук нататък няма да има такива неща", каза д-р Александрова.

Според Даниела Бобева от макроикономическа гледна точка от България по-добро място за инвестиции нямало - ниски данъци и никакъв валутен риск. "Какви преференции при 10% на всички данъци бе, хора, това е преференция и я няма никъде другаде!", възкликна министър Бобева на въпрос на турска медия, която се интересуваше какви облекчения биха получили в страната ни инвеститорите от южната ни съседка.

Вицепремиерът призова да спре истерията, че фирми изнасят бизнеса си от България. "Отливът също е естествен - едни излизат по техни причини, други влизат. Ще насърчим онези, които не изнасят суровини, а завършен продукт. Ще даваме концесии там, където получим гаранция за това, за да ограничим износа на стоки без добавена стойност", обясни Бобева. В Шумен тя участва в бизнес форум с близо 150 предприемачи, организиран от Българо-турската камара на търговците и индустриалците в Североизточна България.