В Турция провеждат местни избори днес

Вотът е тест за одобрението на политиката на правителството

Турция провежда местни избори на фона на скандали днес. Избирателите по данни на ЦИК са повече от 52 690 000 души, а избирателните секции - 177 044. В източната част на страната изборният ден започва в 7 часа местно време и трябва да приключи в 16 часа, а в западната част времето за гласуване е от 8 часа до 17 часа, предадоха световните информационни агенции.

Вотът е тест за одобрението на политиката на правителството. Премиерът Реджеп Ердоган заяви че победа за неговата Партия на справедливостта и развитието ще покаже, че избирателите се вълнуват повече от икономическото благополучие на страната си, отколкото от корупционните скандали, разтресли управляващите в последните месеци.

Припомняме, скандални записи на разговори на премиера Ердоган и външния министър Ахмед Давутоглу изтекоха в YouTube и Twitter. Докато записите на Ердоган са свързани с корупция, то Давутоглу обсъжда с военни ситуацията в Сирия. Разгневен, премиерът направи всичко възможно, за да издейства съдебна заповед за спиране на достъпа до тях в страната. На критиките на Европейския съюз за действията му, той "препоръча" Съюзът да гледа собствените си работи. Президентът Абдула Гюл, съпартиец на Ердоган, се обяви срещу блокирането на социалните мрежи.