Вестниците в Недeля, 30 март

Влизаме в болница като в граничен пункт

 

 


„Монитор"
Влизането в болниците да бъде подобно на преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове ­ с лична карта. Това е идея, с която трябва да се повиши контролът в лечебните заведения, съобщи директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред „Дарик".
По думите й това е най-евтиният метод да се докаже, че даден пациент, на когото е отчетен престой в болница, наистина е бил в лечебното заведение.
За да се реализира въпросният проект, е нужно да се инсталират четци в болниците, а всичко останало като информация, се съдържа в личните карти.


Откриха снаряд в центъра на София
„Стандарт"
Шест човека бяха евакуирани заради снаряд в къща в центъра на София. Опасната находка намери столичанинът Борис Димитров вчера. Той откри бомбата на тавана на наследствения си дом на улица "Хан Аспарух" 7. Докато собственикът почиствал помещението, се натъкнал на метална тръба, която в тъмното взел за боклук. Слизайки по стълбите обаче забелязал, че тя прилича на снаряд - ръждясала е, със заострени краища. Димитров чул тракане, което идвало от тръбата, огледал я и установил, че най-вероятно държи в ръцете си бомба. Решил да я постави в задния си двор. "В казармата съм виждал снаряди. Въпросното устройство, което намерих, тежи към 4 кг, диаметърът му е 10-15 см и е дълго 30-40 см. Прилича ми на снаряд от Втората световна война", каза Димитров пред "Стандарт". Димитров се обадил на тел. 112, а минути по-късно на мястото са пристигнали полицаи. Те са обезопасили за 24 часа района около къщата.
"Най-големият проблем е, че никой от военните не дойде. Казаха ми, че екип ще пристигне чак в понеделник", притеснява се Борис.


Брюксел ни иска обяснения заради "Южен поток"
„Труд"
България трябва да обясни на Европейската комисия защо иска да промени статута на газопровода "Южен поток", така че той да заобиколи европейското законодателство, съобщи БНР.
За целта енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до Министерството на икономиката и енергетиката.
Оттам уточниха пред "Труд", че са поискали информация от инициаторите на промяната - депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, защо са вкарали изменения в закона за енергетиката, които биха се отразили на "Южен поток". След това министерството ще отговори на Йотингер.


Станишев: На кафе сериозна политика не се прави
„24 Часа"
Не смятам, че сериозен политически разговор с когото и да било трябва да се води по кафета и сладкарници. Това заяви в Пловдив водачът на социалистите Сергей Станишев по повод кафето, което изпиха в Кърджали, лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов.
"Готов съм с всеки партиен лидер да говоря открито по неща, важни за държавата - не чрез закачки или по кафенета, а институционално. След 4 г. безвремие, репресии, рекет върху бизнеса и социален геноцид България има нужда от много сериозен разговор за политиката", добави Станишев.