Калфин: Проблемът на изборния кодекс е, че беше приет за много кратко време

Евродепутатът очаква ЕРП-тата да осъдят България

Не е проблем съставянето на нов изборен кодекс, проблемът дойде от там, че той беше приет за много кратко време. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин на откриването на конференция на тема „Европейският парламент: Кризата и левите решения” във Велико Търново, предаде „Фокус”. Той припомни, че е бил един от онези, които са настоявали документът да бъде приет по-бавно.

„Предишният кодекс не беше най-доброто, което имахме, но не може в рамките на няколко седмици да бъде приет такъв огромен документ. Само за един следобед помня , че се гласуваха 250 текста'', заяви още евродепутатът. Новият изборен кодекс беше приет преди около месец. Още тогава президентът му наложи вето, което беше отменено от парламента.

''Сега вече има следващата поправка в този закон, същевременно БСП иска да сезира Конституционния съд. Всичко това в рамките на 30 дни, по един нов закон, който би трябвало да работи, очевидно е, че в него има дефекти'', коментира още Ивайло Калфин. Според него заниманието на обществото с това от коя парламентарна група да бъде последният член на ЦИК не е най-важното, но е показателно за това, че в избирателния кодекс има сериозни пропуски.  ''В крайна сметка това е кодексът и по него ще се явяваме, по него всички ще участваме на изборите. Мисля, че няма да има проблем с провеждането на нормални избори, защото новият документ не е много по-различен от стария, а той вече е изпитан'', каза още евродепутатът.

Пред България стоят два много важни проблема, които могат да бъдат решени в Европейския парламент. Първо да не се допускат генно-модифирани (ГМО) продукти на територията на страната ни и второ да не се допуска безконтролно търсене на шистов газ у нас.

Относно скандала с ЕРП-та, който обхвана страната ни през изминалата седмица, Калфин заяви, че очаква страната ни да бъде осъдена. Той обясни: ''Това е напълно нормално, защото ЕРП-тата са изпълнили закона. Те са платили тези огромни количества възобновяема енергия, които са включили. Не е имало законен начин да бъде отказано това нещо. Държавата не може да не си поеме ангажимента. Това, че някой е проспал, преди повече от година включването изведнъж, на големи възобновяеми източници, не значи, че трябва да се накаже чуждият инвеститор''.