Цяло денонощие продължава възстановяването на релсите от гара „Тодор Каблешков”

Очаква се до ранния следобед днес трасето да бъде напълно възстановено

Над 100 служители на БДЖ и „Железопътна инфраструктура” цяла нощ са отстранявали щетите. Късно снощи с помощта на специални кранове обърнатите вагони са били изправени и отстранени от релсите. Към момента продължава почистването и възстановяването на релсите на гара „Тодор Каблешков”.

През нощта са разчистени разсипаните въглища, поставени са нови траверси, подменени са огънатите и скъсани релси с нови и е изградена нова електрическа мрежа. Очаква се до ранния следобед днес трасето да бъде напълно възстановено.

Припомняме, че в петък 5 вагона, натоварени с 400 тона въглища, излязоха от релсите и се обърнаха на гара „Тодор Каблешков”. При инцидента няма пострадали. Експерти работят по изясняване на причините за инцидента. Комисия от Транспортното министерство, БДЖ, прокуратурата и полицията търсят на място причините за инцидента. Категорично отхвърлят версията "кражба на части от релсите". Проверява се и версията за "техническа грешка". Според разследващите по всяка вероятност става дума за остарели вагони, чиито колела са блокирали в движение.

Композицията от 24 вагона превозвала въглища от ТЕЦ "Марица-Изток" за Бобов дол. След като влакът преминал изходната стрелка на гарата, пет от вагоните внезапно дерайлирали. Според наши източници в БДЖ това не е първият инцидент в този участък.

В 08:25 товарният влак минава транзитно през гара „Тодор Каблешков”. Машинистът се движел с позволените 20 километра в час. След четири вагона, които минават, петият дерайлира. Той повлича след себе си и следващите четири вагона. Инцидентът веднага спира движението на влаковете между Стамболийски и Пловдив. Започва разчистване на трасето. Обърнатите вагони са собственост на мините в Бобов дол и са на повече от 30 години.

Инцидентът обърка сериозно движението на влаковете в засегнатия участък вчера. Обърка и плановете на стотици пътници. Влаковете от София бяха спрени на гарата в Стамоблийски, а пътниците буквално натъпкани в автобуси за Пловдив, откъдето да се качат на други влакове.