Мрачна картина за руската икономика чертае Световната банка

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2014 може да се свие с 1,8% като песимистичен сценарий или с 1,1% като оптимистичен

Това се посочва в доклад на Световната банка, посветен на руската икономика, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщава Money.bg.

Представителката на СБ Бриджит Ханзъл заяви, че двата сценария не отчитат реалните икономически санкции и аналитиците още не са готови да кажат кой от тях е базов, тъй като "твърде голяма е неопределеността".

В предишния доклад за 2014г. прогнозата на СБ бе за икономически растеж от 2,2%. Забавянето на икономическия растеж в сравнение с регистрирания през 2013г. 1,3% експертите от Световната банка обясняват с ниското ниво на доверие у инвеститорите, вътрешното търсене и икономическата активност продължават да са слаби. Според тях именно от възстановяването на инвестиционното търсене все повече ще зависят темповете на растежа.В краткосрочна перспектива развитието на икономиката ще се влияе от геополитическото напрежение, предизвикано от кризата в Крим, и от начина, по който ще се разрешава тя.

Изтичането на капитали от Русия през 2014 г. може да достигне 150 млрд. долара, а през 2015 г. - до 85 млрд. долара, допълни Ханзъл.

Дефицитът на федералния бюджет през 2014 г. може да нарасне по песимистичния сценарий до 0,9% от БВП или по оптимистичния - да се съхрани до нивото от 2013 г., смятат експертите на Световната банка.