Лятото започва през април!

Очаква ни топъл април, през който няма да липсват и валежи

Прогнозата за времето за месец април 2014 предвижда средната месечна температура да продължи бавно да се покачва, тенденция започнала още през март.

Очакваната температура за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 3° до 8°. Най-ниските температури през април ще са между 0° и 5°, а най-високите – между 24° и 29°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

Очакват се няколко дъждовни дни. Очакваните валежите ще бъдат малко над и около нормата за април, в равнините ще достигнат до 60 литра на квадратен метър, а в планините 100 л/кв.м.

Атмосферните процеси ще са изключително динамични, факт който определя променливото време през април.

През повечето дни от първото десетневие, въпреки захлаждането в началото на месеца, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Вероятност за повече превалявания има през втората половина от десетдневието.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие ще бъде сравнително по-хладно, променливо, остава вероятността за превалявания. Около средата на десетдневието ще е относително по-стабилно и по-топло. В периода 16-18-ти отново ще има условия за превалявания. През последните дни от десетдневието атмосферата ще се стабилизира и температурите ще се повишават.

През третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, с по-голяма вероятност около средата на периода. Ще бъде и топло, през повечето дни – и предимно слънчево.

Великденските празници на 20 април ще посрещнем с хубаво слънчево време.