11-те държави, които подкрепиха анексирането на Крим

Каква е тяхната позиция спрямо действията на Русия?

Резолюциите на Общото събрание на Организацията на обединените нации, за разлика от тези на Съвета за сигурност, нямат задължителен характер. Затова, да гласуваш „за” или „против” дадена мярка – както например вчерашното гласуване срещу анексирането на Крим от Русия, няма да промени задължително хода на развитието на ситуацията.

От друга страна, като една от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН, Русия има право да наложи вето върху всяко едно действие от негова страна – право, което до момента винаги е използвала. За свое съжаление обаче Федерацията не може да блокира решение на Общото събрание.

В четвъртък общо 100 държави подкрепиха резолюцията против анексирането на Кримския полуостров, която беше инициирана от Канада, Коста Рика, Германия, Литва, Полша и Украйна. Това е съобщение, което Запада отправя към Русия, заплашвайки я с политическа изолация, коментира „Ройтерс”.

Тогава каква е позицията на 11-те държави, гласували „против”? Тъй като документът няма задължителен характер, неприемането му не значи непременно, че тези страни подкрепят Русия във военния ù поход.

Безспорно обаче изявените им на официално равнище „позиции” изпъкват. Затова е още по-любопитно кои представители на ООН и международната общност не подкрепиха САЩ и Запада. И така, „против” резолюцията гласуваха:

Армения

Беларус

Боливия

Куба

Северна Корея

Никарагуа

Русия

Судан

Сирия

Венецуела

Зимбабве