Експремиерът на Норвегия поема НАТО

Йенс Столтенберг ще заеме мястото на Андерс Фог Расмусен, който ръководи съюза от 2009 г. насам

Бившият министър-председател на Норвегия Йенс Столтенберг ще оглави в края на тази година международната военна организация НАТО, след като посланиците на 28-те страни членки се споразумяха днес да го номинират, съобщават световните медии.

Най-вероятно той ще заеме мястото си начело на Атлантическия съюз от 1 октомври, след срещата на високо равнище в Уелс, която е планирана за 4 и 5 септември. Той ще поеме щафетата от датчанина Андерс Фог Расмусен, който е начело на НАТО от 2009 г. насам.

Столтенберг ще застане на важния пост в един много деликатен момент в международните отношения, предвид все по-усложняващата се криза в Украйна и необходимостта от преразглеждане на политиките спрямо Русия.

Спешността на украинската криза означава, че съюзът, който трябва да прекрати военната си операция в Афганистан в края на тази година, вероятно отново ще насочи усилията си към основната си задача да защитава своите страни членки, коментира „Ройтерс”.

В рамките на следващата седмица външните министри на държавите от НАТО ще се съберат на среща на високо равнище, за да обсъдят вариантите за засилване на военното присъствие в страните от Източна Европа като Полша и Прибалтика, които в момента са много уязвими от кризата.

Едно от основните предизвикателства пред новия Генерален секретар, веднага, щом заеме поста с, ще бъде това да успее да убеди европейските държави да спрат или поне да намалят съкращенията на разходите за отбрана, които те предприеха в хода на финансовата криза.

Междувременно САЩ приветства избирането на норвежкия експремиер, заявявайки в официално становище, че като министър-председател той на практика е изградил военните сили на Норвегия и е допринесъл активно за операциите на НАТО и за поддържането на политическия диалог.

Белият дом похвали и напускащия Генерален секретар Андерс фон Расмусен, заявявайки в официално становище, че през годините той винаги е бил „непоколебим партньор и доверен приятел”. Оттам изтъкнаха приноса на Расмусен за справянето с военните кризи в страни като Афганистан и Либия, но включително и за „силното ръководство пред лицето на военната намеса на Русия в Украйна”.