Кой ще проучи скандала с изграждането на защитно съоръжение по българо-турската граница?

Призовават за оставките на Цветлин Йовчев и Ангел Найденов за управленска немощ и недопустимо поведение

Декларацията на ГЕРБ:

ПГ на ПП ГЕРБ повече от месец от трибуната на Народното събрание предлага да бъде сформирана Временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около скандала с изграждането на тридесет километровото защитно съоръжение по българо-турската граница. За съжаление опасенията ни, че в следствие на грешни управленски решения ще се стигне до забавяне на изпълнението на този проект, включително и до злоупотреби, се потвърдиха.

Истината е, уважаеми колеги от управляващото мнозинство, че вие станахте съучастници в прикриването и неизясняването своевременно на тези факти и обстоятелства, като три пъти вече, през последните седмици, последователно не подкрепяхте създаването на такава Временна комисия.

Нека си припомним, че неясноти и грешки съпътстваха този проект още от неговото начало. И до днес не е ясно защо това защитно съоръжение, след като е проектирано по задание на МВР, след като е за нуждите на МВР и след като ще бъде стопанисвано от МВР, е възложено за изграждане от Сухопътни войски? Въпросът, защо министърът на отбраната е натоварен или сам е поел тази задача, остава загадка. Тази неяснота и липса на очевидна координация и добра комуникация между институциите, както и непрекъснатото прехвърляне на отговорността между МВР и МО, вече доведоха и до значително забавяне на срока за изпълнение на проекта – по план датата за въвеждане в експлоатация на съоръжението е 01 март 2014 г.

Не стана ясно и защо е било необходимо да се пристъпва към процедура на „пряко договаряне без обявление”, приложима само при форсмажорни обстоятелства, след като е имало близо шест месеца време от момента на вземане на решение за изграждане на съоръжението до момента на началото на неговото изпълнение. Достатъчно време за провеждане на открита процедура по ЗОП. Сам по себе си този факт породи основателни съмнения за корупция, включително и в премиера.

Стана известно също така, че индикативната сума за изграждането на съоръжението от 5 100 000 лв. по данни на МВР, нараства необосновано до 9 660 000 лв. по искане на МО, или с над 4,5 млн. лв. повече. Факт, които се потвърди от проверката на Инспектората на МС.

Скандалът се задълбочи с публикуването на РМС №24 от 17 януари 2014 г., с което МС възлага на министъра на отбраната да организира провеждането на процедурите за доставки и услуги, необходими за изграждането на защитното съоръжение, а на Сухопътни войски възлага самото изграждане на съоръжението. Липсва логично обяснение защо ден по-късно със своя заповед министърът на отбраната превъзлага на Сухопътни войски, те да организират и провеждат процедурите за доставките и услугите. Трябва да се знае, че до този момент Сухопътни войски са провеждали единствено т. нар. „малки обществени поръчки” на стойност до 60 000 лв. Защо толкова сложни и трудоемки процедури на такава висока стойност са възложени на Сухопътни войски, които нямат капацитет да се справят? При това в самото министерство има десетки експерти в дирекциите "Инвестиции в отбраната", "Инфраструктура на отбраната" и "Правно-нормативна дейност", както и в Института по отбрана, които са квалифицирани в провеждането на подобни сложни обществени поръчки.

Много важен елемент от развитието на скандала е обстоятелството, че седмица преди проверката на Инспектората на МС в МО се извършва вътрешна проверка за изпълнението на проекта от Сухопътни войски. Тази проверка е оглавена от заместник-министъра на отбраната г-н Иван Иванов и не е констатира каквито и да било нарушения.

Че в МО се опитват да прикрият истината стана ясно и от твърденията на министъра на отбраната на нарочна пресконференция във ведомството, че за една от позициите само една фирма, "случайно собственик на която е председател на БСП в Казанлък", отговаряла на изискванията. Само минута по-късно той е опроверган от председателя на комисията по избора, който заявява, че фирмите всъщност са четири, а не една. Няколко седмици по-късно, след като бяха публикувани резултатите от проверката на Инспектората на МС, балонът „надут” от заместник-министър Иванов, за липсата на каквито и да е нарушения по изпълнението на проекта от страна на МО се спука. Стана ясно, че назначената от министъра на отбраната вътрешно-ведомствената проверка е ръководена така, че да прикрие от обществеността редицата факти за надписани сметки за милиони лева, следствие на добавяне на несъществуващи разходи, грешни процедури при договаряне на количествата материали, двойно надписване на процента печалба и редица други нарушения.

Като капак на всичко това, миналата седмица на нарочна пресконференция, министърът на отбраната и същият този негов заместник-министър, който излъга, че няма нарушения при изпълнението на проекта, изненадаха не само журналистите, но възмутиха и обидиха военнослужещите с намерението си да обявят дисциплинарни наказания на четирима генерали, трима полковници и един подполковник, както и на цивилни служители от МО и БА за това, че са отговорни за нарушенията, посочени в Доклада на Инспектората на МС. Каква демагогия!

Не прави чест на министъра на отбраната да обвини военнослужещите, че не са се справили с несвойствена за тях задача, която самият той незнайно защо им е възложил. Не е морално за управленските грешки на политическото ръководство виновно да се оказва военното ръководство. Не приляга на един министър на отбраната да се крие зад гърба на военните, а точно това прозира от това прехвърляне на отговорността от болната глава на здравата.
Ние, народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ, се обявяваме твърдо против подобни методи за прехвърляне на отговорност към военнослужещите от страна на политическото ръководство на МО и призоваваме и най-висшия военен - Началникът на отбраната, да вземе отношение и да защити военнослужещите, ако като нас смята, че те са незаслужено обругани и незаслужено предложени за наказания.

ПГ на ПП ГЕРБ продължава да пита: Кой предложи Българската армия да се ангажира дългосрочно със строителни работи по границата, превръщайки военнослужещите във високо квалифицирани строителни работници?
Защо се избра този вид процедура, като е било ясно, че време за открита обществена поръчка е имало и тя е в пъти по-прозрачна?
Кой и защо е предложил да се възложи на Сухопътни войски организирането на процедурите по избор на фирми и изграждането на съоръжението при положение, че те нямат административен капацитет за изпълнение на толкова сложна обществена поръчка, както и че нямат дори и необходимата строителна техника за изграждането на съоръжението, а се налага да наемат такава за 117 000 лв. от частна фирма?
Ето за това настояваме за този скандал да бъде поета политическа отговорност от ръководството на МВР и от ръководството на МО.
Категорично не сме съгласни, МО от синвол на прозрачността при управлението на ПП ГЕРБ, да се превръща в място, където се прикрива истината и военнослужещи се въвлечат в корупционни скандали.

В заключение,
Ние народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ:
Призоваваме народните представители от останалите парламентарни групи да подкрепят наше следващо предложение за създаването на Временна комисия, която да проучи всички обстоятелствата, свързани с изграждането на тридесет километровото защитно съоръжение по българо-турската граница, да стигне до истината и да даде ясен отговор на постоянно възникващите нови съмнения и въпроси, включително и след проверката на Инспектората на МС.
В тази връзка предлагаме на министърът на отбраната да не избързва с обявяването на наказания на изпълнители на проекта – генерали, офицери и цивилни служители, а да се изчакат резултатите от работата на Временната комисия.

Призоваваме, министър-председателят да поиска оставката на своя заместник и министър на вътрешните работи г-н Цветлин Йовчев, както и на минитъра на отбраната г-н Ангел Найденов за управленската им немощ и недопустимо им поведение по изпълнение на проект, свързан пряко с едно от най-сериозните предизвикателства пред националната сигурност на Република България през последните години, каквото е овладяването на засиленият миграционен натиск по южната ни граница, както е посочено в Доклада на МВР пред Косултативния съвет по национална сигурност от края на миналата година.

Настояваме, като първа стъпка за поемане на политическа отговорност незабавно да бъде освободен от длъжност заместник-министъра на отбраната г-н Иван Иванов, който в качеството си на ръководител на вътрешно-ведомствената проверка с действията си: първо - умишлено се е опитал да прикрие явни нарушения и злоупотреби, второ – е заблудил за действителното състояние по изпълнението на проекта не само министъра на отбраната, но и чрез него държавното ръководство, както и народното представителство и трето – е допуснал, с действията си и публичните си изяви по случая, опетняване доброто име на военнослужещите пред българското общество.