Вестниците в петък, 28 март

Подготовката за евроизборите е сред водещите теми на всекидневниците

„42-рото Народно събрание има всички шансове да бие досегашните рекорди, като най-вероятно ще направи промени в Изборния кодекс при вече започнала кампания. Така обичайната практика да се правят изменения в закона за вота в 12 без 5 ще бъде нарушена. И това няма да е в разрез с конституцията и кодекса.

Преди два дни ГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс, с които ЦИК се увеличава с още един мандат, който ще бъде даден на ДПС. От коментарите в парламента вчера стана ясно, че е напълно реално тези промени да бъдат разгледани и приети другата седмица. Поправките очевидно също са били договорени на прословутото кафе в Кърджали, изпито от Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан. Резултатът от срещата бе, че преди два дни депутатите от движението подкрепиха номинацията на ГЕРБ за зам.-шеф на ЦИК, а сега герберите изпълняват своята част от договорката. Въпреки сегашните топли отношения между двете привидно антагонистични формации Борисов смята, че е несериозно да се говори за коалиция между ГЕРБ и ДПС.
"Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът, който създаде Мая Манолова, е, за да обслужи само БСП и "Атака" за изборите", обясни бившият премиер.
Официално и ДПС поддържа легендата и не се ангажира с позиция по внесените поправки. Депутатът Мустафа Карадйъ обясни, че измененията са опит да се замаже гафът с отнетото място на движението в ЦИК...
Соцдепутатът Филип Попов също не изключи възможността партията да подкрепи предложението на ГЕРБ. Според него инициативата е "трябва да има баланс и справедливост в ЦИК".
Бившият конституционен съдия Димитър Гочев пък коментира пред "Сега", че няма проблем президентът да допълни своя указ, ако се наложи да назначи още един член на ЦИК. Това, че комисията вече работи, не е пречка съставът й да бъде увеличен, категоричен е Гочев.
Възникналото напрежение между БСП и ДПС по казуса ЦИК е резултат от спорове и по други теми, коментираха депутати от мнозинството. Социалистите не подкрепиха движението за отпадане на уседналостта и забраната за използване на майчин език по време на кампанията..." - в. „Сега".

„ДПС ще подкрепи поправките на ГЕРБ в Изборния кодекс за увеличаване на членовете на ЦИК от 19 на 20, заявиха депутати от Движението. Така ДПС ще получи реално полагащите им се трима членове в ЦИК, но отново ще гласува заедно с ГЕРБ и срещу волята на БСП.
Цял ден продължиха совалките между политическите централи на управляващите и опозицията заради деликатния момент, в който ДПС за втори път в рамките на няколко дни ще подкрепи ГЕРБ...
От ДПС неофициално коментираха, че текстовете за поправка на Изборния кодекс от ГЕРБ се нуждаели от корекции, но това ще стане в правна комисия следващата седмица. В същото време се очаква хората на Лютви Местан да подкрепят БСП в жалбата до Конституционния съд по указа на държавния глава, с който се разпределят квотите в ЦИК. Текстът до конституционните съдии ще бъде готов днес. Но червените са категорични, че е абсурдно да гласуват заедно с ГЕРБ предложенията им за промяна на състава в ЦИК. Аргументите ни са, че при четен брой членове на ЦИК - 20, комисията не може да вземе решение, ако има паритет 10 на 10 гласа, обясняваха соцдепутати.
Смут в кулоарите на БСП обаче внесе изявление на червения депутат Филип Попов. "Трябва да се възстанови балансът в ЦИК, все още се обсъжда дали ще подкрепим промените, но не е наша работа да вадим президента от кашата, в която той сам се забърка с този указ", каза Попов. Така преди поредната кратка почивка по време на пленарното заседание избраниците от БСП не знаеха каква ще е официалната позиция на партията. Лично лидерът Сергей Станишев обаче дал да се разбере, че поправките на ГЕРБ за ЦИК ще се коментират на заседание на парламентарната група, но "от сега да се знае, че БСП няма да гласува с ГЕРБ"...
Докато в парламента депутатите продължаваха кулоарните спорове колко членен да е съставът на ЦИК, членовете й проведоха поредно заседание. Специален акцент върху преференцията да се постави по време на разяснителната кампания за евровота, предложи вчера говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
В петък изтича крайният срок за подаване на заявки от неправителствени организации, които желаят да се включат в Обществения съвет към ЦИК..." - в. „Стандарт".

„До 29 април е срокът, в който ще могат да се подават заявления за разкриване на изборни секции в страните от ЕС, където ще може да се гласува на евровота на 25 май. Това предвижда хронограмата, приета от Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда.
За да бъде разкрита секция, са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите населени места са нужни 40 заявления. Там, където на избори през последните 5 години е имало секция, в която да са гласували поне 100 души, също трябва да се образува такава.
Подаването на заявления ще може да става по електронен път - през интернет страницата на ЦИК, или с подписан формуляр по образец, подаден лично или изпратен по пощата с писмо до посолството или консулството в съответната страна. В едно писмо може да има повече от едно индивидуално заявление.
Посланиците ще могат и сами да преценяват къде още да може да се гласува и да изпращат предложения до ЦИК..." - в. „Дневник".

Посещението на израелския вицепремиер Авигдор Либерман у нас също е сред темите на петъчните вестници.

„Изключително важен приоритет на двустранното сътрудничество между България и Израел е сигурността. Това стана ясно от срещата на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и зам.-министъра председателя и министър на външните работи на Израел Авигдор Либерман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Те обсъдиха различни аспекти на двустранното сътрудничество на работна среща в Министерство на вътрешните работи.
Йовчев и Либерман се обединиха около стратегическия характер на двустранните отношения, в това число в областта на сигурността и вътрешните работи. Те отчетоха, че активният политически диалог между двете държави се развива непрекъснато и във възходяща насока. Нов импулс за по-нататъшното развитие и надграждане на отличните политически отношения ще даде провеждането през 2014 г. на трето съвместно заседание на правителствата на България и Израел, посочват още от МВР.
Трябва ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност, стана ясно на срещата. Министър Йовчев благодари на израелската страна за проактивното взаимодействие при разследването на атентата в Сарафово. „Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата", каза той.
Двамата министри изразиха готовност да работят и за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации. Те коментираха и ситуацията в Сирия и Украйна. Министър Йовчев запозна госта с мерките, предприети от България, за овладяване на засиления миграционен натиск и бежанската вълна. Той посочи, че България ще разчита и на подкрепа от Израел за справяне с този проблем.
Друга важна тема, по която двамата министри постигнаха съгласие, е да работят съвместно в борбата срещу ксенофобията и антисемитизма. ." -в. „Стандарт".

„Двустранните отношения между България и Израел през последните години значително се активизираха, подобриха и задълбочиха. Приятелството ни почива на дълбоки исторически връзки, които сега превръщаме в реални постижения за народите на двете страни. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с израелския си колега Авигдор Либерман, съобщиха от Министерството на външните работи.
Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война е една от най-светлите страници не само в отношенията между двата народа, но и има своята роля за изграждането на нашата национална идентичност като българи и европейци, каза още министър Вигенин, като припомни, че през 2013 г. България и Израел съвместно отбелязаха 70-та годишнина от тези събития.
От своя страна израелският външен министър подчерта, че двете страни се радват на много добри политически отношения, както и активно сътрудничество в сферата на сигурността. "Голямото предизвикателство днес за двете правителства е да дадат тласък на нашите икономически връзки", допълни Либерман.
В рамките на днешните си разговори двамата министри са обсъдили следващи стъпки в развитието на двустранния диалог, включително възможността за провеждане на политически консултации между двете министерства на външните работи, както и предстоящото междуправителствено заседание през втората половина на годината.
"Междувременно се надяваме да бъде проведено и първо заседание на създадената Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество", отбеляза Вигенин..." - в. „Дневник".

„Правителството се надява на инвестиции от Израел. Това бе основната тема на разговорите на министъра на външните работи на Израел Авигдор Либерман при посещението му в София. Той се срещна с президента Росен Плевнелиев, с премиера Пламен Орешарски, с българския външен министър Кристиан Вигенин и с вътрешния Цветлин Йовчев. През септември ще има трето съвместно заседание на правителствата на двете страни, а Пламен Орешарски и правителствена делегация ще посетят Ерусалим още през май.
България и Израел ще набележат конкретни проекти, бе позицията, около която се обединиха Плевнелиев и Либерман. "Израел е постигнал значителни успехи в информационните и комуникационни технологии, здравеопазването и биотехнологиите", каза Плевнелиев, според когото това са приоритетни сектори и за българската икономика. До края на 2012 г. инвестициите на Израел у нас са около 270 млн. лв.
Обсъдено е създаването на Регионална група за реакции при кризи, в която да участват и Кипър, Гърция и Румъния. Групата ще действа в случаи на общи предизвикателства пред сигурността, включително и при засилен миграционен натиск.
На срещата с Орешарски Либерман отбеляза, че политическите взаимоотношения между двете страни са превъзходни и се съгласи, че една от сферите, която може да търпи развитие в бъдеще, е икономическата.
"Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата в Сарафово", заяви пък вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев на срещата си с израелския дипломат..." - в. „Труд".

Украинската тема също остава сред най-отразяваните на страниците на вестниците.

„България е сред източноевропейските страни, които се противопоставят на прилагането на санкции срещу Русия за инвазията в Крим, коментира Ройтерс, цитирана от bTV и обяснява това с евентуални лоши последствия за икономиката ни.
Агенцията цитира изявлението на президента Росен Плевнелиев след Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с Украйна. Съветът излезе с обща позиция, че не признава референдума в Крим и резултатите от него, които доведоха до отцепване на полуострова и присъединяването му към Русия.
Изявлението на Плевнелиев дойде след като българският премиер Пламен Орешарски заяви, че страната няма да подкрепи икономическите санкции за Русия, преди Европейският съюз да направи оценка на ефекта от тези мерки - позиция, която според Ройтерс говори за предпазлив подход - типичен и за другите източноевропейски държави, били под руско влияние.
Европейските държави, били някога зад желязната завеса, има защо да се страхуват от руската агресия, но и от налагането на санкции срещу Русия. България, която задоволява около 90% от енергийните си нужди с доставки от Русия, ще е една от засегнатите държави, ако бъдат наложени санкции.
Единствената й рафинерия работи с руски суров петрол и единствената й атомна електроцентрала, която произвежда над 40% от електричеството, работи със съветски реактори на руско ядрено гориво. Русия е и най-големият вносител в България - 18,5% от вносните стоки идват от Изток...
Анализаторите смятат, че България трябва да преосмисли сигурността в енергетиката си..." - в. „24 часа".

„Министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан предупреди Европейския съюз, че е възможно да бъде преустановен транзитът на руски газ в Европа. Това ще се случи, ако ЕС и Украйна не се договорят за реверсивни доставки на газ, съобщава телевизионният канал "Русия днес".
"Времето за организация на доставките на природен газ от страни от ЕС към Украйна изтича. Ако ние не можем бързо да решим този проблем, може да се прогнозира повторение на "газовата война" от 2009 г., по същия сценарий и със същите последици, дори и с пълно прекратяване на доставките на газ от Руската федерация в западна посока", се казва в писмо на украинския министър до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Ферхойген.
Юрий Продан отбеляза, че основният инструмент, чрез който може да се преодолее тази заплаха, е организирането на реверсивни доставки на газ от територията на ЕС към Украйна. Министърът напомня и че Русия не смята да дава повече отстъпки от цените на газа.
За да се решават възможните проблеми, Продан предлага на еврокомисаря да се създаде специална група на високо ниво..." - в. „Сега".

Делото, заведено от Бойко Борисов срещу Николай Бареков заради това, че лидерът на „България без цензура" го е нарекъл „глупак", също е сред темите на петъчните вестници.

„Районният съд в София даде ход на делото за обида, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе срещу Николай Бареков.
Двамата не присъстваха в съдебната зала. Те бяха представени от своите адвокати.
Като свидетели се явиха журналистът Сашо Диков и Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ, съобщава Медиапул.
В тъжбата си Борисов твърди, че на 19 октомври 2013 г., в предаването „Дикофф" по Нова телевизия, лидерът на „България без цензура" е обидил Борисов, като е заявил: „ми той е тъп, той по принцип е тъп". Бареков е казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб „Левски", което според лидера на ГЕРБ, представлявало явна демонстрация от страна на подсъдимия да го компрометира и да унизи честта му.
Делото тръгна буквално със смях в залата.
Такава беше реакцията на повечето присъстващи на постоянните ехидни забележки между адвокатите на двете страни, посрещнати с неприкрита ирония от съдия Николай Василев..." - в. „Дневник".

„Процесът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу бившия телевизионен водещ, сега ръководител на "България без цензура" - Николай Бареков, започна в Софийския районен съд сред смях и закачки. Борисов съди Бареков за обида в предаването "Дикофф" по Нова телевизия на 19 октомври 2013 г. и иска обезщетение от 10 хил. лв. Тогава бившият водещ заявил за премиера от правителството на ГЕРБ: "Ми той е тъп, той по принцип е тъп". Бареков казал още, че Борисов е собственик на Нова телевизия и на футболен клуб "Левски", което унизило бившия премиер. И Борисов, и Бареков не дойдоха лично в съда и споровете се водиха между адвокатите им.
Разпитът на Сашо Диков също предизвика смях, след като на въпрос, как би описал диалога си с Бареков, отговори: "Аз не съм писател", а попитан, дали след цитираната реплика са продължили да обсъждат лидера на ГЕРБ, каза: "Не, след това спряхме да обсъждаме тъпотията на г-н Борисов"
От показанията на пресаташето на ГЕРБ Никола Николов пък се разбра, че когато се ядоса много, Борисов си хвърля сакото. Така лидерът реагирал, когато след два дни му били разказани в подробности Барековите изявления в ефира. "Как може този човек да говори така за мен, при положение че съм бил главен секретар на МВР, кмет на София и министър-председател", възмутил се Борисов.
След разпита на Николов адвокатите на Бареков поискаха от съдията по делото Николай Василев да задължи Борисов да уточни как точно е разбрал думата тъп. Тяхна проверка в тълковния речник показвала, че тази дума има различни значения - глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен, а за състояние - като израз на примиреност, отчаяние, пасивност..." - в. „Сега".

"Когато съобщих на г-н Борисов, че Бареков го е определил в национален ефир като тъп, той се разгневи и си хвърли сакото. Това помежду нас, членовете на партията, е признак за сериозен проблем", разказа пред Софийския районен съд вчера Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ.
Той бе разпитан като свидетел по дело за обида, което Борисов води срещу Николай Бареков. Лидерът на ГЕРБ иска 10 хил. лв. обезщетение заради следната реплика по негов адрес: "Ми той е тъп, той по принцип е тъп". Казал я Бареков в предаването "Дикоff". Това потвърди и водещият Сашо Диков в съда. На въпрос дали двамата са продължили да обсъждат Борисов, Диков заяви: "Не, след това спряхме да обсъждаме тъпотията на г-н Борисов."
Минути след края на заседанието започна друго дело срещу Бареков за обида и клевета, заведено от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов. Той иска обезщетение от 32 хил лв. заради 14 обидни фрази и 2 клеветнически твърдения по негов адрес, произнесени от лидера на "България без цензура" - в. „24 часа".