Варна с най-много награди "Икар"

Варна Лайф

28-03-2014, 01:15

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шест номинации за награди "Икар" за Варна

"Професия лъжец" на Кукления театър е спектакълът на 2014 година

Пет от наградите "Икар", раздадени в Деня на театъра - 27 март, са за варненски постановки и творци.

Младата актриса от Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" Ина Добрева получи наградата за поддържаща женска роля в образа на Елена от спектакъла на театрална работилница "Сфумато" - "Презрението" на Жан-Люк Годар, режисирана от Крис Шарков. Венелин Шурелов бе отличен за сценографията на "Канкун" - постановка на Варненския драматичен театър. Наградата той подели с Елица Георгиева, проектирала декорите за "Напразни усилия на любовта" в Театър "София".

Отличието за спектакъл на 2014 г. бе присъдено на "Професия лъжец" на Стефан (Теди) Москов, постановка на Държавен куклен театър – Варна. Той прие статуетката с думите: "Вече съм стар. Няма да се държа като режисьор, който търси себе си. Уморен съм от всичко - от себе си, от вас, така че ще си ходя."

Четвъртата награда за варненския театър е за музика на Петър Дундаков в "Талантливият мистър Рипли". Композиторът, известен като част от проекта "Тибетски сърца" беше отличен и за музиката на спектакъла "Дисни трилър" в Пловдив.

Свила Величкова получи "Икар" за костюмите на „Професия Лъжец“ на Варненския куклен театър, а също и за сценографските й решения на „Басни“ по Лафонтен, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Бургас и „Джуджето Дългоноско“ от Вилхелм Хауф, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Сливен.

Варненският драматичен театър имаше номинации и за Мира Каланова за сценографията на "Ревизор". Стоян Радев отново е претендент за престижния приз: този път за главна мъжка роля - за Градоначалника в "Ревизор". През 2012 г. той взе статуетката заради блестящото си превъплъщение в образа на Ричард ІІІ в едноименната постановка на проф. Пламен Марков.

Наградите във водещите актьорски категории отидоха при Владимир Пенев за главната мъжка роля в "Скъперникът" по Молиер и Лилия Маравиля - за главната женска роля в спектакъла "Госпожа министершата", която от сцената пожела "да не допускаме хора като моята министерша да влизат в политиката. Това зависи само от нас." Лилия Маравиля е от Варна, възпитаник на легендарната трупа на братя Райкови "Щурче". Бившият служебен министър на културата Владимир Пенев пък започна актьорската си кариера във Варненския театър през 80-те години.

Актьорът Александър Кадиев бе отличен за поддържащата роля на Клеант в "Скъперникът".

Иван Добчев бе удостоен с "Икар" за режисурата на "Възвишението" по книгата на Милен Русков в Драматичен театър-Пловдив. Яна Борисова, която бе наградена за сценария на "Хората от Ос".

Стефан Мавродиев, който отбеляза 70-годишния си юбилей миналата година, получи признанието за цялостен принос в театъра. Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев връчи наградата за Чест и достойнство на актьора Михаил Хаджиилийков. Приз получи и гласът, познат на мнозина от песничката "Аз съм Сънчо" от "Лека нощ, деца", Лина Бояджиева.

"Парижката Света Богородица" в Театър "София" на режисьорката Лилия Абаджиева взе наградата за майсторско техническо изпълнение, а в категорията за съвременен танц и пърформанс - Сдружение "По действителен случай" за спектакъла им "Тълковен речник".

Наградата за куклен спектакъл бе присъдена на "Бурята" по Уилям Шекспир на Столичен куклен театър.

За дебют бе отличена режисурата на "Робин" от Анна Топалджикова, осъществена от Сдружение "Антракт" и Камерен театър "Възраждане".

Награда "Златен глас" за постижения в дублажа получи Ани Василева за ролите й в "Новите съседи".

Церемонията, на която тази година Министерство на вътрешните работи не връчи традиционните си грамоти за драматична и куклена театрална постановка, бе режисирана от Стоян Радев и в нея на няколко пъти се чуха различни не преки, но доловими препратки към протестите срещу правителството от миналата година, пише "Дневник". От сцената и от водещия Герасим Георгиев - Геро многократно се чу въпросът "Кой?", както и други вече придобили двузначие фрази като "опорни точки", "дърпане на конците" и "задкусилие".