Знакът @ беше открит в български документ от XIV век

Животът

28-03-2014, 00:33

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Трудно бихме могли да си представим съвременната интернет епоха без знака @. Дирята за него обаче се корени в нашенски артефакт - „Манасиевата хроника“, датирана от XIV век. Това бе потвърдено в предаването на проф. Кортенска „От другата страна“ по Нюз7.

 Въпросът за това какво знаем за българското културно-историческо наследство и как медиите могат да го направят достъпно и познато на нашата аудитория, мотивира започването на кампания за популяризиране на историческата следа, свързана с кльомбата.

 Както и поставяне на широко публично внимание един средновековен български писмен паметник като „Манасиевата хроника“, превод на Световната летопис на ромейския писател Константин Манасий. В българския превод има и 19 добавки, свързани с българската история от XIV век.

 Младите актьори от сериала „Знакът на българина“ Любомир Кънев и Детелина Керин, гости на предаването „От другата страна“, чиито герои са хакери, които достигат до тази историческа находка с кльомбата и „Манасиевата хроника“, подкрепят кампанията и считат, че това е важна информация за българите.