НГС "Природа за хората" искат да се забрани участието на НПО в обществени поръчки

Сдружението публикува отворено писмо, с което призовава Народното събрание да приеме промени в ЗОП. Ето пълния текст на становището:

Отворено писмо

До г-н Михаил Миков

Председател на Народно събрание на Република България

До г-н Пламен Орешарски

Министър-председател на Република България

До г-жа Даниела Бобева

Заместник министър-председател на Република България

До г-жа Зинаида Златанова

Заместник министър-председател на Република България

Относно: Становище на НГС „Природата за хората” за изменение и допълнение на Закон за обществените поръчки

Уважаеми дами и господа,

С настоящото становище призоваваме за законодателни промени, чрез които Народното събрание да забрани участието на неправителствени организации в обществени поръчки. Мотивите ни са следните:

Болшинството от неправителствени организации са регистрирани в съда като юридически лица с нестопанска цел. Отделно някои се вписват и в специалния регистър към Министверство на правосъдието, като изрично се оповестява, че СДРУЖЕНИЕТО СЕ СЪЗДАВА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТ В ОБЩЕСТВЕНА ПОЛЗА. Недоумяваме в каква обществена полза са средствата, които получават тези организации, при положение, че парите, от спечелените обществени поръчки, отиват в лични сметки на хората, работещи по тях. В България има почти 4000 неправителствени организации, които въпреки че са регистрирани съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел и в обществена полза, на практика с участието си в обществените поръчки, извършване на финансова и строителна дейност, възлагане на работа на подизпълнители, покупка на недвижимо и движимо имущество извършват действия, които са присъщи на всяко едно търговско дружество или стопански субект. Същевременно тези т.н. структури на гражданското общество със своите действия, включително митинги, шествия, протести, пряко влияят върху законодателната дейност на Парламента и решенията на държавната администрация, включително и на Министерски съвет. В редица случаи НПО-тата налагат на държавата и се приемат техните виждания, например размера на защитените зони, приоритетите за разпределение бюджетни и европейски средства, наредби и задания на планове за управление на защитените територии и Черноморското крайбрежие и други административни актове във всички сфери на обществения живот. Не рядка е и практиката управляващите на тези неправителствени организации да са в структурите и на политически партии и същевременно членове на Управителни и Надзорни съвети на търговски фирми и компании. Не съществува никаква гаранция, че тези организации не изпълняват лобистки или политически поръчки. Цялата им публична дейност ги поставя в привилегировано положение спрямо другите участници в обществените поръчки и конкурси, което е явно нарушение на Закона за обществените поръчки.

В много случаи държавата допуска подмяна и отказ от изпълнение на функциите си, като пренебрегва свои структури и пренасочва средства без ясни критерии към неправителствени организации, в зависимост от натиска, които те упражняват върху държавната администрация. Много ясен пример в това отношение е „НАТУРА 2000”. Там в противоречие на стандартната европейстка практика, че зоните в европейската мрежа „НАТУРА 2000” се определят от научните институти на държавите членки, в която неправителствените организации имат ограничена консултантска функция, в България се случи точно обратното. Държавата в лицето на МОСВ абдикира и вместо Българска академия на науките, институтите и висшите учебни заведеня да са структурите, които определят зоните в „НАТУРА”, след като извършат дълбок научен анализ, изготвянето на зоните в „НАТУРА” се даде без търг и конкурс на неправителствената организация „Зелени Балкани”, за което те получиха и девет милиона лева от държавния бюджет. Цялата работа бе претупана на бързо по български, без научна експертиза и отразяване интересите на местните общности, даже и без теренна работа. Приеха се единствено за меродавни, без необходимата проверка за точността на изпълнението, данните на „Зелени Блакани”. Те наложиха своите интереси и по тази причина сме европейски рекордьор с 35% от територията на страната в „НАТУРА”. Освен това от мърлявата им работа в момента се генерират само скандали, следствие на което има вече трайна тенденция за отлив на чуждестранните инвестиции, поради непрекъснатите атаки и открито саботиране на проекти. Нарушени са и правата на над един милион граждани, които не могат да упражнят правата си на собственост върху земите.

Всичко изложено до тук е известно на обществото, политиците и медиите, но поради създадената възможност за използване на неправителствените организации за натиск и легитимация на скрити интереси не се дава необходимата публичност за нарушенията, извършвани в този сектор.

Необходимо е неправителствените организации да се издържат от членски внос или от дарения, с публичност на дарителите и каузите, които те защитават, а не да се занимават с прикрита стопанска дейност.

Убедени сме, че Ви представяме изключително сериозни доводи и настояваме нашето предложение да бъде разгледано и от Министерски съвет и от комисиите в Парламента, които ще дават становища при предстоящото разглеждане на измененията в Закона за обществените поръчки.

27.03.2014 г.

НГС „Природата за хората”

Председател: Филип Цанов