Борисов: Орешарски се готви да вземе нов дълг от 3.9 млрд. лв. след изборите

Това е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати

„Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг. И това, което знаем, че е заявил е, че ще стане веднага след изборите. Само че тогава пазарите са по-лоши”,  това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание. 

По думите му, всички дават акъл на Орешарски, ако вземе дълг и емитира дълг, да го направи сега, но както всяко нещо, управляващите го отлагат за след изборите. „ Тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него – 3.9 млрд. лв. Това е просто, отсега мога да кажа, капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати. В тази криза, в тази безработица, в тези забатачени програми, няма да може да се плати после този дълг. Никой не знае за какво е – да си ги харчат за нещо, което всички ще плащаме после с лихвите”, изясни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново подчерта, че ГЕРБ е най-голямата жертва на закона на Мая Манолова и ЦИК не е неутрална по закона, изготвен от червената депутатка. „Ръководството на ЦИК, арбитърът за изборите, се състои от председател от БСП, зам.-председател от „Атака” и секретар от ДПС. Подписите се полагат от председателя и секретаря, т.е. БСП и ДПС. И ние сме ощетена партия и затова искаме да възстанови поне елементарната справедливост, правейки огромния компромис да се примирим за зам.-председател”, заяви председателят на ПП ГЕРБ.  Според него оттук-нататък всички други приказки са просто измислици. „Не искам никой нито да се отказва, нито да ни дава. Ние сме си постигнали тези резултати на изборите и те ни се полагат”, категоричен бе Борисов. „Новите промени са, за да покажем още веднъж, че законът на Мая Манолова е да обслужи само БСП и „Атака” за изборите. Те го направиха, така че - видяхте нахалството на Станишев вчера, който говори, че трябва да има толкова членове в комисията, колкото има ГЕРБ, и всъщност направиха закон, в който ГЕРБ като първа политическа сила няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар”, изясни Бойко Борисов. „Парламентът прие избирателен закон, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – да не се променя ЦИК една година преди изборите, да не се променя закон една година преди изборите или да не се прави закон в полза на едно статукво в парламента, което има между БСП, ДПС и „Атака”. Това се направи”, подчерта Борисов.

Във връзка с това, че срокът за иницииране на референдум е изтекъл, Борисов посочи, че това е много скандално. „Защото да правиш референдум отделно от изборите? Нашето искане беше да се направи по време на изборите, за да е безплатно. Сега, ако направят референдум в различна от 25 май дата, това означава, още поне 14 млн. лв. от бюджета”, изясни Бойко Борисов.

Относно темата за ЕРП-тата, председателят на ПП ГЕРБ подчерта, че се радва, че те са дадени на прокурор, защото прокуратурата ще има възможност да се запознае с договора. „Такива договори, аз не съм виждал. Всъщност виждал съм за „Марица”, подписани малко по-рано, където има само задължения за държавата и никакви права. За ЕРП-та трябва да се проследи цялата хронология, как бяха продадени навремето, защо бяха продадени така, че държавата да запази дял, който няма абсолютно никакъв глас”, допълни Бойко Борисов. „Първото правителство, което глоби ЕРП-та, беше това на ГЕРБ. Оттук нататък всички движения, които се правят, трябва да бъдат не на базата на популизма, а на разума. Защото, с така подписаните договори преди 5 - 6 години, те ще ни осъдят. България постепенно, заради Станишев и Първанов, от 2006 година подписаните договори и рамкови споразумения за АЕЦ ”Белене”, ни съдят за огромни суми в Париж. Ако сега влезем и на съд за ЕРП-та, с подписаните договори, да не предвещаваме изхода, но при един изход да съдят държавата - става дума за милиард”, категоричен бе лидерът на ПП ГЕРБ. Той допълни, че оттук-нататък министърът на икономиката и енергетиката трябва много бързо публично, най-вече пред Министерски съвет, да  излезе с адекватни решения. Според Бойко Борисов популизмът е едно, говоренето е друго. „Когато се стигна до разглеждане на възобновяването на АЕЦ ”Белене”, от „Атака” си изтеглиха точката в програмата на парламента. Много ми е интересно кой ги накара да си изтеглят точката”, допълни още бившият премиер.