Румен Петков: Защо Станишев не беше на Консултативния съвет?!

Изборният кодекс е написан така, че всеки може да го чете, както си иска, смята бившият вътрешен министър

Недопустимо е лидерът на партията мандатоносител да не отиде на Консултативния съвет по национална сигурност, отсече пред Нова ТВ Румен Петков, визирайки председателя на БСП и „Коалиция за България” Сергей Станишев. Отсъствието му от КСНС, който президентът Росен Плевнелиев свика по повод кризата в Украйна, Петков определи като безотговорно спрямо българския национален интерес.

"От 1990 година насам няма случай, в който лидер на БСП да е отсъствал в кризисен момент”, добави той. „Какво означава Сергей Станишев да не отиде на Консултативния съвет по национална сигурност? Когато ти нямаш последователна позиция, как да гледат хората на теб?”

Румен Петков коментира и темата за Изборния кодекс. Мнението му е, че текстовете не са еднозначни – написани са така, че да търпят тълкувания. "Той е написан така, че всеки може да го чете, както прецени, допълни бившият вътрешен министър.

"Нямаше потенциала, капацитета в парламентарната група, да бъде подготвен и приет. Избираме Централна избирателна комисия, вътре има почтени хора, професионално подготвени, но те нямат физическото време да подготвят цялата документация с Изборния кодекс и сега ги плашим с Конституционния съд”, коментира Петков, който в момента е част от Националната гражданска инициатива АБВ.

Вчера народни представители от ГЕРБ внесоха законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да върне баланса в ЦИК.

Относно срещата на лидерите на Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали Румен Петков заяви, че те са се представили като „отговорните хора” в тази ситуация.

"Борисов и Местан се представиха като отговорните хора. Такъв шамар БСП не е получавала от 1990 година. Това е лошо за БСП”, коментира той и добави: "БСП е унизена, поставена в ъгъла”.