Министърът на външните работи на Израел пристига на официална визита у нас

Авигдор Либерман ще бъде приет от всички висши представители на властта

Израелският външен министър е тук по покана на българския му колега Кристиян Вигенин. Двамата ще обсъдят двустранните отношения, разширяването на сътрудничеството в търговията, инвестициите и енергетиката, ситуацията в Близкия изток и други актуални въпроси от международния дневен ред, се казва в съобщение на българското външно министерство.

Авигдор Либерман ще има срещи и с премиера Орешарски, президента Плевнелиев и вицепремиера и министър на вътрешните работи Йовчев.

Контактите между България и Израел станаха особено интензивни след терористичния атентат на летището в Бургас през 2012 г, отнел живота на пет израелски туристи и българския шофьор на автобуса им. Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров беше на посещение в Израел. Засега обаче не се бърза с повдигането на обвинения срещу двамата заподозрени до момента ливанци. Все още няма информация и дали е идентифициран атентаторът, който загина при взривяването на автобуса на летище "Сарафово". България официално обвини за атентата ливанската шиитска групировка Хизбула, чието военно крило беше обявено за терористична организация от ЕС. До ден днешен българските власти очакват съдействие от Ливан относно заподозрените.