Енергийни министри от Г-7 ще обсъдят намаляване на зависимостта от Русия

Следващата седмица предстои среща на енергийните министри от Г-7, на която ще се обсъждат варианти за намаляване на енергийната зависимост на Евросъюза от Русия

Това обявиха председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой след срещата си с американския президент Барак Обама, съобщи БНР. Американският президент обаче не се ангажира с очакваните обещания за внос на втечнен газ, като обясни, че страната му има установена лицензионна политика и добави, че това би било много по-лесно, когато се подпише споразумението за свободна търговия между САЩ и Евросъюза.

Обама, чиято страна увеличи многократно производството си на газ благодарение на шистовите технологии, подчерта, че Европа наистина има нужда да намали зависимостта си от Русия и трябва да погледне и към собствените си възможности:

Няма лесен, безплатен и прост начин да се защитаваме, няма и перфектни, безплатни, идеални и евтини енергийни източници. Всеки източник има своите неудобства и слабости. Мисля, че Европейският съюз ще трябва да разгледа енергийната си политика в светлината на последните събития, и да намери допълнителни начини да повиши енергийната си независимост. Вносът от Съединените щати е една от възможностите – но ние правим своите избори, поемаме своите предизвикателства, и смятам, че този разговор трябва да се проведе и в Европа.

Обама, Ромпой и Барозу отчетоха като положителен знак приемането на наблюдатели в Крим и проведения в Хага разговор между външните министри на Русия и Украйна, но предупредиха, че ако руската страна продължи досегашния си курс, ще бъде обект на още по-сериозни санкции от Вашингтон и Брюксел и на още по-голяма международна изолация.

Барак Обама и домакините му не споменаха визовия проблем на някои европейски страни, сред които е и България. Снощи Обама пристигна в Италия, където ще проведе срещи с премиера и папа Франциск.