Вестниците в четвъртък, 27 март

НЕК даде Енергото на прокуратурата


„Стандарт"
НЕК е сезирала прокуратурата за сумите, които ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" са си прихванали. Това обяви пред парламентарната комисия по енергетика министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Причината е в липсващите суми, които са фактурирани, но не са платени на НЕК от ЕРП-тата. По-рано министърът съобщи, че ЕРП-тата все още не са превели дължимите пари. От НЕК допълниха пред "Стандарт", че сигналът е подаден директно до главния прокурор Сотир Цацаров. Стойнев поиска от ДКЕВР да направи нова методика за ценообразуването в електроенергетиката, която да покрива 100% от разходите за изкупуване на ток от ВЕИ и повече да не се стига до подобни ситуации. Стойнев коментира, че вероятно методиката, която ВАС отмени, не е била направена изцяло законно и затова е била отменена от магистратите.


ГЕРБ взе блокираща квота в ЦИК
„Труд"
Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е в пълен състав от 19 души. ГЕРБ получи самостоятелна блокираща квота от 7 гласа в изборния орган. Въпреки това от партията на Бойко Борисов внесоха и промяна в Изборния кодекс, която още повече обърка аритметиката, с която са на път да отрежат НДСВ и Реформаторите от места в ЦИК. А казусът с назначенията в ЦИК на президента Росен Плевнелиев ще се прехвърли в Конституционния съд.


Референдум няма да се проведе заедно с изборите на 25 май
„24 Часа"
Избори и референдум заедно на 25 май няма да се проведат, съобщи Нова телевизия.
Днес изтече срокът, в който допитването до народа за изборното законодателство можеше да се насрочи заедно с европейския вот.
От ГРАО обаче не са приключили с проверката на събраните от инициативния комитет подписи. Така референдумът, в който народът трябва да каже иска ли да избира депутатите си мажоритарно, електронно и задължително, остава за лятото.


Преобразуваха Сметната палата в колективен орган
„Новинар"
Сметната палата става колективен орган, който ще се състои от 9 души. Членовете ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание за срок от 7 години. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за Сметната палата, внесени от Йордан Цонев и група депутати от ДПС и БСП. Дебатите по законопроекта продължиха два дни, съпътствани от споровете между управляващите и опозицията.


Лек автомобил удари четирима души на спирка
„Дума"
Лек автомобил удари вчера четирима души на трамвайна спирка на бул. "Александър Стамболийски" и бул. "Димитър Петков", съобщиха от пресцентъра на МВР.
По първоначални данни два леки автомобила са се ударили и в резултат на това единият се е качил на тротоара. По това време оттам са минавали жена с двете си дъщери на 11 и 17 години и 60-годишен мъж. Състоянието им не е тежко.
ДУМА припомня, че това е втора катастрофа в рамките на два дни, в която пострадаха хора, чакащи градския транспорт.