18, а не 19 членове да има ЦИК, предлагат от ГЕРБ

Съотношението на партиите трябва да е: ГЕРБ - 7, БСП - 6, ДПС - 3, "Атака" - 2-ма членове, смятат оттам

Политическа партия ГЕРБ внесе за разглеждане в парламента Законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да възстанови баланса в рамките на новата Централна избирателна комисия (ЦИК).

Проектът е внесен от народните представители Цецка Цачева, Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Красимир Велчев и вече е достъпен в сайта на Народното събрание.

Депутатите от ГЕРБ предлагат ЦИК да има постоянен състав от четен брой членове, 18, които да са пропорционално разпределени между парламентарно представените партии. За да остане съставът балансиран при влизането на членове на партии, които имат представители в Европейския парламент, но не и в Народното събрание, се предвижда с влизането им в Избирателната комисия общият брой членове да се увеличи. С други думи, местата на представителите на НДСВ и „Синята коалиция” да бъдат гарантирани извън броя на тези на парламентарно представените сили.

Според настоящия Изборен кодекс членовете на ЦИК са 19, като те включват както партиите в българския парламент, така и тези в Европарламента. Пример за дисбаланса, който това правило създава, е, че заради местата, гарантирани на двете представени на европейско ниво партии се получава така, че ДПС и „Атака” имат равен брой членове в ЦИК – по 2-ма.

"Справедливо е съставът на членовете на ЦИК да бъде определен от парламентарно представените партии, към който състав да се добавят членове на партии и коалиции с избрани евродепутати”, се казва в Мотивите към проекта.

"Определената численост от 19 членове не позволява и да се спази съотношението между парламентарно представените партии в 42-то Народно събрание. (…) Конфликтът може да бъде преодолян, само ако съставът на ЦИК за парламентарно представените партии е четно число”.

От ГЕРБ предлагат съотношението на парламентарните партии в Избирателната комисия да бъде: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, АТАКА – 2.

Друга промяна, която от ГЕРБ предлагат, е броят на зам.-председателите на Комисията да не е строго установен, а да зависи от броя партии в парламента.

"Съставът на ръководството от 4 членове не дава отговор на въпроса какво се случва, ако парламентарно представените партии са по-малко или повече на брой от представените в настоящия парламент”, обосновават се народните представители.

Те предлагат да остане в сила настоящата разпоредба, според която за членове на ръководството на ЦИК не може да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща парламентарна група.