Цигари за близо 13,5 хил. лева откриха митничари през уикенда

Русенските митничари разбиха два нелегални вноса през ГКПП "Дунав Мост"

Повече от 3 000 кутии нелегални цигари откриха през почивните дни митничарите в Русе. Това информира Агенция "Митници".

Става дума за две операции, като в първия е разкрит нелегален превоз на 2 578 кутии, пътували "без придружители в багажното отделение на автобус с букурещка регистрация". Той пътувал от Гърция за Румъния.

Турстическият автобус се явил на изходното трасе около 14:00 часа в събота, където бил насочен към халето на пункта за щателна митническа проверка във връзка с акцизния контрол на агенцията. Митничарите сканирали със стационарен рентген багажа на всички пътници и на четири места открили тютюневи изделия.

Два от куфарите, натъпкани с цигари "PARK" и "TS 8 Sunny", били надписани с румънско име. Проверката не установила човек с такова име да пътува в автобуса. В други два сака, освен цигари от същите марки, са открити тютюневи изделия и от марката  "RED WHITE".

Цигарите са задържани в Митница Русе и е съставен акт за установено административно нарушение срещу неизвестен извършител.

Стойността на дължимия акциз за откритото и иззето количество е в размер на 9 654,61 лв.

Други 500 кутии жигари са намерени в пет различни кухини в кабината на турски ТИР.

Това е станало същата вечер, около полунощ, като митническите инспектори са открили тютюневите изделия от марките "LM", "Pall Mall", "Marlboro" и "Karelia Ome" при проверка на напускащ страната ни турски ТИР.

Шофьорът е признал собствеността на цигарите и срещу него е образувано дознание.

Същата вечер, около полунощ, при проверка на напускащ страната ни турски ТИР русенските митнически инспектори са откриват 500 кутии цигари от марките "LM", "Pall Mall", "Marlboro" и "Karelia Ome". Водачът е признал собствеността на цигарите и срещу него е образувано дознание, което се води в условията на "незабавно производство". Стойността на иззетото количество по цени на съдопроизводството е в размер на 3750 лв.

И двете превозни средства са опитали да преминат границата през ГКПП "Дунав мост" с нелегалната стока.