Нервни дни за EVN в България

Животът

25-03-2014, 11:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Австрийският "Куриер" пише следното

На австрийския енергиен доставчик EVN предстоят изнервящи дни, пише австрийският вестник "Курир".

Българският енергиен министър поиска от дъщерното дружество на EVN в страната да изплати до сряда около 60 милиона евро на държавната енергийна компания НЕК. В противен случай лицензът на EVN в България ще бъде отнет, мениджмънтът на дружеството ще бъде изхвърлен, а самото дружество - одържавено, обобщава изданието.

Енергийният министър Драгомир Стойнев твърди, че EVN дължи на НЕК милиони. Австрийците яростно оспорват това, отказват да направят плащането и изчакват дали правителството в София действително ще дръзне да пристъпи към национализация, посочва "Курир".

Публикацията продължава с разказа за икономическия фон на конфликта.

Според говорителя на И Ви Ен Щефан Цах междувременно в спора с НЕК става дума за общо 120 милиона евро, които държавната компания дължи на австрийците. В случай на отнемане на лиценза арбитражният съд ще трябва да разгледа и обезщетенията за EVN.

Това би могло да излезе скъпо на България. През 2005 г. EVN купи българския доставчик за 270 милиона евро и оттогава е инвестирало 600 милиона евро. С този спор EVN попадна дълбоко в политическата бъркотия в България. За министър Стойнев, социалистическият топ кандидат за евроизборите в България, това би било катастрофа. Затова той би трябвало да опита да напълни касата на НЕК. Чуждестранните енергийни концерни изглеждат най-подходящи за това, коментира австрийският вестник, пише Радио Пловдив.