Гурбетчии дават 130 бона за нова джамия

В Касъка молят за ново училище, събрали пари за джамия

Жителите на родопското село Касъка са дарили над 130 хил. лева за изграждане на нова джамия, похвали се пред БТА кметът Джамал Шалганов.

Преобладаваща част от даренията са от семействата на гурбетчии, работещи като тираджии из Европа, посочи той.

По думите му сегашният молитвен дом е на 200-250 години и хората възнамеряват на негово място да построят нов, като от предишната джамия ще остане само минарето.

"Жителите на Касъка нямат проблем с липсата на препитание, тъй като преобладаваща част от мъжете работят като шофьори в Англия, Холандия, Белгия, Испания и др. Този вариант на гурбетчийство е по-удачният, тъй като жените остават и се грижат за децата", обясни кметът.

По думите му Касъка е изключение и от тенденцията на обезлюдяване на селищата в планинския регион, като селото предвижда да издигне и ново училище, тъй като сегашното отеснява за децата на множеството млади семейства, останали тук.

На фона на закриване на опустяващи класни стаи в Родопите, местните жители са изпратили подписка до Община Доспат за построяване на ново училище, защото малчуганите сега учат на две смени.

"За финансиране на строеж ще се кандидатства по европейски програми", посочи на свой ред директорът на училището Бисер Савов.